Verkiezingen in Westvoorne, de Partij Westvoorne verliest twee zetels

De Partij Westvoorne had de uitslag van de verkiezingen voor de eigen partij bijna goed voorspeld. Bij het stembureau werden we immers begroet door de WP en met name door de nummers 2 en 3, Bert van der Mey en Emma van Blom. Het zijn er toch nog drie geworden. Jammer.
Qua stemmenaantal is de WP nog steeds de grootste en zal dus het voortouw nemen bij de coalitieonderhandelingen. Als de verhoudingen binnen de IBW (3 zetels) en het aloude Gemeentebelangen Westvoorne (2 zetels) inmiddels zijn opgeklaard, bestaat de mogelijkheid dat Westvoorne de komende 4 jaar volledig door drie plaatselijke partijen kan worden geregeerd. Daarmee zal de roep om nog tot in lengte van jaren een zelfstandige gemeente Westvoorne te blijven, stevig versterken. Maar of dat bij de provinciale overheid een optie is valt te betwijfelen.
Een andere optie is een coalitie van PW, VVD (3 zetels) en IBW, samen 9 zetels. Maar dan zal de VVD zijn voorkeur voor gemeentelijke samenvoeging met Hellevoetsluis even in de ijskast moeten zetten.
In beide gevallen krijgen we dan drie wethouders, want dat is toch wel de natte droom van elke politieke partij: een wethouder leveren.

Zijn er nog andere mogelijkheden? Ja eigenlijk best veel. Gemeentebelangen kan in de eerstgenoemde coalitie ingewisseld worden voor het CDA (2 zetels). VVD + IBW + CDA kan ook. PvdA (1zetel) en D66 (1 zetel) zullen wel buiten de boot blijven vallen. Dat leidt namelijk altijd tot een 4 partijen coalitie met ieder zijn eigen wethouder natuurlijk. En dat wordt onder de huidige omstandigheden toch wat begrotelijk. Rekent u maar na. Bijvoorbeeld de exploitatie van de accomodaties zijnde de 3M’s ( Merel, Meander en Man). De gemeente berekent dat het tekort op de exploitatie van deze drie voorzieningen de komende jaren structureel tussen de 1 en 1.3 miljoen Euro zal bedragen. Daar komt het exploitatietekort van het vierde functionele centrum in Tinte dan nog bovenop.
Ach u moet maar rekenen, de verkiezingen zijn voorbij. De Onroerend Zaak Belasting kan best een paar procent omhoog. De nieuwe verkiezingen zijn pas over 4 jaar. En wie maalt er dan nog om.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *