Wat valt er nog te kiezen in Westvoorne?

In Westvoorne opende de laatste reguliere raadsvergadering met een curieus toneelstukje voor een dame en een heer. Emma van Blom (Partij Westvoorne) en gelegenheidsvoorzitter van de herbenoemingscommissie sprak burgemeester P.J. de Jong toe. Zij feliciteerde hem met zijn herbenoeming voor een derde termijn als burgemeester. Zij memoreerde Peter’s slechte start als burgervader, maar dat het nu toch een stuk beter ging met Peter nu hij naar haar luisterde. Peter hoorde het glunderend aan. Na afloop werd op zijn officieuze herbenoeming het glas geheven. Tot zover ligt de bestuurlijke toekomst voor de komende jaren dus vast. Maar hoe zal het college van burgemeester en wethouders er uitzien na de verkiezingen?

Westvoorne begint aardig op het Limburgse te lijken. Drie lokale partijen die alle drie op elkaar lijken, alle drie zeggen ze op te komen voor het gemeentelijk belang, maar alle drie onderscheiden zich met dezelfde mentaliteit, die van “hebben, halen en houwen”. Neem Partij Westvoorne, opgericht met hooggestemde idealen, verworden tot niet meer dan een tuinderspartijtje met zichzelf bevoordelende raadsleden als bijvoorbeeld Jeroen Noordermeer. “Waarom is hij niet jullie wethouder geworden”, vroeg de Mus jaren geleden eens aan Van Blom. Antwoord: “dat kan hij zich niet permitteren”. Toen begreep de Mus dat antwoord niet. Nu wel. Als wethouder had hij zich niet kunnen veroorloven beleid te voeren dat hem en met hem een aantal andere tuinders , miljonair zou maken. En nog erger, met al die nieuwe villa’s Kakelbont het unieke kleinschalige Westvoornse landschap zou verpesten.
Hun wethouder Van der Mey met o.a. ook de portefeuille financiën, gebruikt met instemming van de raad, gelden voor de WMO bestemd om de tekorten op de multifunctionele gebouwen te lenigen en bouwt intussen een nieuw verlieslijdend multifunctioneel centrum voor de tweehonderd inwoners van Tinte als verkiezingsstuntje.
Wat te zeggen van bijwagen IBW? Met hetzelfde sop overgoten. Tussentijds kregen de zittende raadsleden ruzie met hun oorspronkelijke partij Gemeentebelangen Westvoorne en verschoten van kleur. Op de valreep sleept het verkiesbare raadslid Sjoukes er een nog groter kampeerterrein uit.
Kwaliteitsverbetering noemt wethouder Van der Mey (ook ruimtelijke ordening) dat. Wat de Mus betreft verschiet het IBW met de verkiezingen weer in het GBW. Dat is een vertrouwde club, maakt al jaren deel uit van het politieke spectrum van Westvoorne. Onbetrouwbaar als geen ander, maar je kunt er soms wel mee/om lachen. Haalden jaren geleden met de verkiezingen in één klap zeven zetels in de raad. Zie ik de WP nog niet doen.
De overige politieke partijen? Te onbenullig voor woorden. Twee redelijk functionerende raadsleden: Vinke en Vriend, maar die keren niet terug.
De PvdA? Lonkte de laatste tijd zo opzichtig naar de PW. Wat Mus betreft, die ook maar niet.
Is wethouder Van der Mey, eerder zo prominent aanwezig op de verkiezingsborden, nu door de eigen partij achter het behang geplakt? In Tinte wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *