Aardbevingen als gevolg van heet water winningen

De Mus kreeg een vraag over aardbevingen als gevolg van de heetwaterwinning. Afgekoeld water wordt immers terug gepompt in de bodem.
De Mus antwoordt: Het opgepompte water wordt inderdaad weer in de bodem geperst, maar niet terug in de de heetwaterbron maar op een andere plek. Ht aquifer waaruit gepompt wordt raakleger het terug gepompte water zoekt zijn weg door de diepe ondergrond. Niemand weet precies waar het blijft. het kan veranderingen in de bodem veroorzaken met onaangename gevolgen zoals aardbevingen.
Mus hade de vraag graag onder het betreffende stukje geplaatst, maar hetis zoekgeraakt. Jammer.

2 Responses to Aardbevingen als gevolg van heet water winningen

  1. Tjitske Kramer says:

    Bedankt voor uw toelichting. Weet u ook of er wetenschappelijk onderzoek hierover is uitgevoerd? Het lijkt nl zo mooi die aardwarmte, zou een deel van een oplossing kunnen zijn maar niemand zit te wachten op aardbevingen.

  2. Edzes says:

    Er is tot nu weinig wetenschappelijk onderzoek geweest naar de gedragingen van het bremzoute water dat in de bodem wordt geperst. Staatstoezicht op de Mijnen, de adviseur van het Ministerie van Economische Zaken heeft daar in juli 2017 een rapport over uitgebracht. Met name in geval van breuken in de aardkorst (en daarvan loopt er een onder Voorne)wordt geadviseerd niet te boren.
    Er is nog een interessant punt. Heet water bronnen zijn niet duurzaam. Neem de tot dusverre grootste waterbel welke tot dusverre in Nederland werd gevonden, zal na derig jaar uitgeput zijn.
    Tel uit jewinst, zou ik zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *