Nog nooit gedaan: belevingonderzoek naar geluid en overschrijding van de normen.

Dezer dagen zaten in de raadszaal van Westvoorne enkele zeer met zichzelf ingenomen heren, die van de DCMR en uiteraard wethouder B. van der Mey.
Met trots presenteerden zij een nooit vertoond onderzoek naar de beleving van omgevingslawaai, stelden vast dat er wel degelijk overlast werd ondervonden, dat de verscheidene bronnen in het Rotterdamse haven- en industriegebied lagen, dat de bedrijven de geluidsnormen niet werden overschreden, dat het weer wederom als schuldige werd aangewezen en dat er kort samengevat: geen ruk aan te doen was. In de toekomst wellicht.
De wethouder haastte zich om met een stoplap dat aan te tonen dat geluidsbeleving behoorlijk subjectief is. Want als een knetterende brommer door het dorp reed kon je dat goed horen, maar reed diezelfde door het centrum van Rotterdam dan hoorde je hem niet. Kletskoek natuurlijk. Diezelde brommer haalt ‘s nachts op de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg vele mensen uit hun slaap. Ga maar vragen.
De reatie tussen geluidsoverlast en gezondheidsschade heeft men in Frankrijk al jaren geleden onderzocht. In Parijs onder andere. Een motorrijder met open knalpot die over de Periferique raasde wekte met gemak meer dan een miljoen mensen uit hun slaap. Vandaar de ondertunneling van de tweede ring om Parijs.

Kom daar in ons land eens om. Aanpak de geluidsbelasting heeft geen prioriteit. Uit de discussie in de Westvoornse raad over de geluidsbeleving bleek weer eens dat we voor vermindering van overlast afhankelijk zijn van de goedgunstigheid van het bedrijfsleven en het Rotterdamse Havenbedrijf. De wethouder smiespelde wat achter zijn hand over de uitstekende contacten die hij onderhoudt met Casteleyn van het Havenbedrijf en het bedrijfsleven. Over het sluiten van convenanten en zo. Maar die papieren dingen hangen in Rotterdam op de wc. Recent voorbeeldje: het overslagbedrijf van gas, olie en chemicaliën HES komt tegen alle afspraken in gewoon op het gedempte deel van het Hartelkanaal direct naast het Oostvoornse Meer. Tja, moet de gemeente zich maar niet laten omkopen door € 800.000 van het Havenbedrijf. Dan blijf je met een tandeloos bekkie achter.
De raad jammerde over de verouderde normen en de achterblijven wet- en regelgeving en of dat niet anders kan. Nee geachte raadsleden, verblind door een paar grijpstuivers hebt u de macht uit handen gegeven toen de geluidscontour over het Oostvoornse Meer werd gelegd.

Hoe handelen BenW en de raad eigenlijk zelf als het om ontwikkeling binnen de eigen de eigen gemeente gaat? Hetzelfde als Rotterdam natuurlijk. Allerlei activiteiten die burgers eigenlijk niet willen worden doorgedrukt ten behoeve van het bedrijfsleven. Laatste voorbeeldje van niets ontziend bestuur is het willen bouwen van een nieuwe sportstal tussen twee beeldbepalende gebouwen: een klein schooltje en een kerkje. De laatste stenen getuigen in onze gemeente van een godsdienststrijd in Nederland, de Doleantie, waarin onder leiding van Abraham Kuiper de Gereformeerden de Hervormde kerk verlieten. Een monumentale herinnering aan die kerkscheuring krijgt straks een nieuwe god, de sport.
Zij die dat niet zo zien zitten horen van de gemeente dat alles volgens de normen en de wet- en regelgeving verloopt. Het lijkt Rotterdam wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *