Er kwam een muis uit mijn huis en onder studenten slaat de schurft toe

De Mus moest nog even wat maaiwerk afmaken. Het was een mooie dag. Dus installeerde zij haar bezoek met een versnapering op de stoep bij de voordeur. Na gedane arbeid zette ook de Mus zich bij haar gezelschap.
“Waarom zitten jullie eigenlijk met de deur dicht”, vroeg ze.
“Er kwam een muis uit je huis”, antwoordde de visite.
Nu is de Mus veel gewend bij het wonen te plattelande. Muizen in huis is een bekend verschijnsel. En als voorzitter van de eigen faunabeheerseenheid ontwaakt bij geritsel haar jachtlust en bestrijdt zij dit verschijnsel tot dusverre te vuur en te zwaard met redelijk resultaat. Dat muizen in en uit lopen door de voordeur is nieuw.

Alleen de laatste tijd verloopt de jacht inderdaad wat moeizamer. In vroeger jaren kwam een vertegenwoordiger van de gemeente jaarlijks een zak bestrijdingsmiddel met een hoog gehalte aan werkzame stof aanreiken. Zeer effectief. De muizenkorrels die je tegenwoordig moet aanschaffen tegen een gepeperd prijsje dienen meer als bijvoedering. De muizen eten er lekker van en lijken te groeien als kool om van de voortplanting nog maar te zwijgen.
Van overheidswege is bepaald dat het percentage giftige stoffen in muizen- en rattendood sterk moest verminderen. Dit vanwege de roofvogels die dood uit de lucht vallen na het opvreten van vergiftigde muizen. Dat is inderdaad een hinderlijk bijverschijnsel. Want wat is nou mooier dan een biddende buizerd in de lucht. Maar het vervelende is dat die buizerd niet alleen muizen en ratten vangt, maar ook fazantjes en jonge haasjes. Dat vinden de jagers weer niet leuk. Zodat, aldus een rapportage van het Centraal Planbureau voor de Leefomgeving het jagersvolk nu zelf de predatie van roofvogels ter hand neemt, met gif of hagel. Tel uit je winst dus.
De zwarte rat, eeuwen geleden de verspreider van de pest en om die reden in West-Europa bijna uitgeroeid, waart inmiddels al weer rond in het Rotterdamse havengebied. Wanneer steken ze over naar bewoond gebied. En kunnen we dan hier weer de pest krijgen?

De Mus komt er op omdat onder studenten nu en dan schurft wordt aangetroffen. Schurft, een nagenoeg uitgeroeide ziekte van armoe en vervuiling. Komt de geachte lezer wel eens in studentenhuisvesting op bezoek?
Mus wél. Je kunt er niet van vloer eten, laat staan van het aanrecht. Vuilniszakken staan te stinken in openbare ruimten. De spinazie plakt aan het plafond. Echt waar. En nu is, weliswaar nog op bescheiden schaal, de schurft opgedoken onder studenten. De jongens en meisjes volgen braaf de instructies van Groen Links en wassen in de gemeenschappelijke wasmachines op 15º. Daar kunnen de schurftmijten heel goed tegen.
U leest er nog niets over in de krant. Maar tegenwoordig komt schurft in de beste families voor. Genezing is niet eenvoudig. Patiºnten moeten zich van top tot teen insmeren met een stinkende zalf, het beddengoed wassen op 90º en lijfgoed op tenminste 60º. En de moeilijkste opdracht: reinheid betrachten opdat de schurft niet opnieuw gangetjes in je huid graaft en een ondraaglijke jeuk veroorzaakt.
Reinheidbeheerseenheden? Overheid, verzin een list om de gevolgen van uw maatregelen te bestrijden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *