In de ban van de ring

Eigenlijk zou dit stukje moeten heten “komt een vrouw bij de dokter”, maar die titel is al gemunt door de schrijver Kluun. Kijk het zit zo. Al vroeg krijgen meisjes en jongens tegenwoordig onderwezen dat vrouw en man gelijk zijn en slechts op enkele onderdelen van elkaar verschillen. Die verschillen zitten hem voornamelijk in de voortplantingsapparatuur, bij vrouwen grotendeels goed verstopt in de buikholte. Dan komt het verhaal van het eitje, het zaadje en het kindje. Heel romantisch allemaal. Alleen is de vrouw als producent van het eitje na zo’n dertig, veertig jaar uitgelegd. Net als bij een kip zijn de eitjes uit de eierstokken op. De voortplantingsapparatuur blijft dan als nutteloos artefact zitten in de buikholte.
De tijd gaat door, de jaren klimmen, de vrouw wordt steeds ouder en de zwaartekracht doet zijn werk. Op een dag kun je dan het gevoel krijgen dat je verlepte eierstokken tussen je knieën hangen. Dat is niet zo, het lijkt zo. Je torst als het ware je leeftijd merkbaar mee. Vandaar dus: komt een vrouw bij de dokter. In dit geval de meer dan tachtigjarige Mus zelve.

Ampel onderzoek wijst uit: er is sprake van een verzakking. Een beetje uitgewoond huis dus. “Zullen we een ringetje proberen”, vraagt de dokter opgewekt. “Waarom ook niet” antwoordt Mus en kijkt een beetje verschrikt naar een kleine formaat blauwe theeschoteltje met een zeefje in het midden. “Dit klemmen we tussen het stuitbeen en het schaambeen en dan blijft alles op z’n plaats”. De Mus verbaasd: “waar is dat zeefje voor?” “Geeft meer steun”, zei de dokter.
Enfin, om een lang verhaal kort te maken, al bij het instappen van de auto werd Mus overvallen door een merkwaardig gevoel. Thuis maar even kijken. En daar zat Mus dus met het theeschoteltje in de hand.
“Het is er al uitgefloept”, piepte Mus telefonisch tegen de doktersassistente.
“Brengt u het dan maar weer terug”, was het antwoord, “want die dingen zijn nogal kostbaar”.

Toen ontwaakte de journalist in de Mus. Hoezo kostbaar? Dat zit zo. Het theeschoteltje en al dat soort vrouwenringen vallen voor de verzekering onder het hoofdstuk voorbehoedsmiddelen tegen het ongewenst krijgen van kinderen en dat is niet verzekerd in de basis volksverzekering. Dat is je eigen verantwoordelijkheid, zoals de VVD dat altijd zo smakelijk verkoopt. Laat de oude Mus er nu niet aan gedacht hebben om zich op haar leeftijd nog te verzekeren voor het gebruik van preservatieven. En zo werd de Mus alsnog genaaid door de volksverzekering. Dat zeefje? Daar moet je de zaaddodende pasta op smeren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *