De weg tussen Tinte en de Rechtbank

De route van Tinte naar de recht bank in Rotterdam, kan de Mus inmiddels dromen. Dat klinkt onheilspellender dan het is. De Mus wordt niet opgesloten in het cachot, maar bezoekt meer dan haar lief is de burelen van de bestuursrechter om de dwaze plannen van de gemeente Westvoorne te laten beoordelen. Want laten we eerlijk zijn: aan de gemeenteraad kun je dat niet overlaten.
Net als de heer Sjoukes van Gemeentebelangen ben ik dol op beeldbepalende gebouwen. In een beeldbepalend gebouw hak je geen gat voor een winkelpui voor een beoogde buurtwinkel in de zijmuur van de voormalige christelijke school aan de Strypsedijk in Tinte. Vandaar die gang naar de rechter en daar hoor je nog eens wat.

De Mus vindt de buurtwinkel een doodgeboren kindje met een lam handje. Maar de ambtelijke vertegenwoordigers van de gemeente legden de rechter uit dat het de bedoeling was dat “de bezoekers van het nieuwe verenigingsgebouw bij het naar huis gaan tenminste een zak aardappels kopen” teneinde, zo begreep ik en de rechter waarschijnlijk ook, om de exploitatie van het kostbare geheel van meer dan een half miljoen euro’s rond te krijgen. Een soort gedwongen winkelnering dus. De secretaris van het stichtingsbestuur Tintestein levert de groente en aardappels, de voorzitter de appels en ander fruit. Welke andere streek- en huisvlijt producten nog worden aangeboden is nog niet helemaal duidelijk. Rekent u er maar op dat de economie in Tinte een upswing zal maken.

Heel Tinte weet, en de raad weet het ook, dat Tinte, een gemeenschap van voornamelijk bejaarden, ook nog een gymnastieklokaal krijgt. Initiatiefnemer Jaap Roskam zei het laatstelijk in een gemeentelijke commissievergadering over dit onderwerp nog zo “we hebben in Tinte ook last van al die oudjes. De enige beweging van mijn ouders is het met een lepeltje roeren in de koffie”. Kijk, dat is dus de wijze waarop in Tinte de boven ons gestelden over ons denken. Het stichtingsbestuur weet wat goed voor ons is. Veel aardappels kopen en om het zetmeel er weer af te krijgen, allemaal naar de bejaardengymnastiek. Nou, de bejaarden van Tinte zien Japie Roskam aankomen.
De resterende inwoners van Tinte mogen straks onder de bezielende leiding van de bekende feestneus Kees Rehorst meedoen met zijn musical die de onuitsprekelijke dank moet vertolken voor het godsgeschenk van het gemeentebestuur.

Weet wat u ook zo opviel tijdens de zitting van de rechtbank: de vertegenwoordigers van de gemeente zitten glashard te liegen. In Tinte weet toch iedereen dat er een verliesleidend multifunctioneel centrum uit de klei wordt gestampt? Dat mocht de rechter eigenlijk niet horen, daarom zongen de vertegenwoordigers van het gemeentebestuur in koor toekomstmuziek: “Misschien komt die sportzaal er wel nooit”. En dat extra krediet van € 264.000? “Daar was geen sprake van”.

Het multifunctioneel centrum in Tinte wordt gebouwd op een fundament van leugens. Weten de raadsleden dat de nieuwe inrichting van de oude school behoorlijk brandonveilig is? Dat volgens de bouwtekening de vluchtwegen bij brand niet deugen. Dat bij de rechter werd gezegd dat de brandweer toch akkoord was? Wat zal de Veiligheidsregio Rijnmond daar van zeggen? O ja, daar is het oud-CDA-raadslid Littooij de baas. En we zullen er het altijd kritische CDA-raadslid Vriend nu niet over horen. Ook gij Brutus.

One Response to De weg tussen Tinte en de Rechtbank

  1. Joke Nijman-Compter says:

    Ik kwam onlangs deze mooie stelling van Socrates tegen: Strong minds discuss ideas, average minds discuss events, weak minds discuss people”. Een waarheid als een koe. Op de website van Partij Westvoorne gaat het over “Nieuwsmus” en zelfs mijn persoontje wordt soms aangehaald. Ik stel vast dat de partijsecretaris, dhr. Huisman, deze op de persoon gerichte aanvallen uitvoert omdat hij niet bij machte is de zienswijze van Nieuwsmus te weerleggen met feiten. De verkiezingstijd nadert en de coalitie begint mooie beloftes te doen. Zij kraaien victorie. Tintestein mag verbouwd worden en een groentewinkel zal in het gebouw opgenomen worden. Er zijn bouwkundige ingrepen nodig en ik krijg subiet een déjà vu: koepeltje en stadhuis Oostvoorne. Daar zijn ook “ondernemers” begonnen……Als de Gemeente niet oppast liggen de onbetaalde rekeningen weer bij de burgers van Westvoorne. Hoeveel geld moet er van de Gemeente bij om de exploitatie van Tintestein sluitend te krijgen? Ik zie in de toekomst de drie M’s en één T. Maar tja…dat is voor de volgende coalitie….en hopelijk zitten daar “strong minds” bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *