Impertinente enquête over uw gezondheid. Anoniem? Hoezo!

De overheid dringt hoe langer hoe verder door in het privédomein van de burger, ze leest mee met uw e-mails, ze kraakt uw app’s, ze wil uw hart of uw lever en of dat nog niet genoeg is stuurt ze als GGD Rotterdam Rijnmond vragenlijsten rond met impertinente vragen. Bent u als inwoner van Westvoorne ook in de prijzen gevallen? En heeft u een half uur de tijd genomen om de lijst in te vullen. Bent u geschrokken van uw drankgebruik toen u naar waarheid moesten invullen over hoeveel en wanneer? Of dat u lijdt aan een burn-out, een angststoornis of andere vervelende ziekten. Of dat u geslagen wordt, of ongewild sexueel betast? You name it en ze vragen het. Dat alles, zo staat er in de begeleidende brief, om de overheid in staat te stellen om beter voor u te zorgen. Komt er een verbod om alcohol aan boven de zeventigers te verkopen?

Aan jongeren onder 18 wordt niets gevraagd. De vragenlijst overziend lijkt de enquête vooral gericht op de oudjes onder ons. Kunt u nog 400 meter lopen, al dan niet met stok. Dat in verband natuurlijk met de vraag over de glasbak. Of je over een afstand van 10 meter een volle boodschappentas kunt dragen. Of je 400 meter aan een stuk kunt lopen, desnoods met stok. Of je op een afstand van 4 meter het gezicht van iemand kunt herkennen, desnoods met bril.
Als u dat laatste in verband brengt met nieuwe directieven uit Den Haag: “Het rijksbrede programma circulaire economie” van staatssecretaris Dijkstra, dan zult u begrijpen dat wij oudjes daaraan niet kunnen deelnemen. Hoe moeten zij met hun slechte ogen al die verschillende soorten plastic onderscheiden en met hun versleten heupen en knieën de potten en flessen naar de glasbak dragen over een afstand van 400 meter zonder stil te staan, desnoods met stok? Moeten wij straks alles bij de “diftar” gooien, die zij ook weer zelf moeten wegbrengen en voor straf ook nog moeten betalen? Diftar? Wat is dat nou weer? Dat staat voor differentiatie tarieven, eh, zeg maar restafval dat niet verwerkt kan worden en dat niet gratis wordt opgehaald bij de burgers. Als oudje kun je dus de Sjaak worden. Het vuil stapelt zich op in je huis of tuin, op je balconnetje. Je wordt een gevaar voor de buurt, de overheid moet ingrijpen en plaatst je in een verzorgingshuis dat niet meer bestaat, want we leven toch in een tijd dat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen huis moeten blijven wonen. Ben toch benieuwd hoe de overheid dat met behulp van de GGD gaat oplossen.

Er is één vraag die Nieuwsmus heeft gemist “hoe vaak je het nog doet”. Al die oudjes straks die verkommerd, eenzaam achterblijven, vooral de vrouwen. Mus moest meteen aan de onvergetelijke Koot en Bie denken: “Pretty Boy” voor al uw dameswensen. In zo’n organisatie kan de overheid toch ook voorzien. Je vraagt vrijwilligers, die leidt je op en die zet je in. Straks komen die lui in het kader van hartzeer, o nee Hartveilig, toch ook aanstormen om je te redden. Zal je weer wakker worden, zit de boze buurman met een strijkijzer op je blote borst. Om een hartstilstand van te krijgen.

O, u kunt de enquête ook via de e-mail insturen, krijgt u per ommegaande een gratis gezondheidsadvies. En als u vraag T1bevestigend beantwoordt komt de GGD u persoonlijk nog eens bevragen.
Over anonimiteit gesproken. Op de voorzijde van het enquêteboekwerk staan een streepjescode en een nummer. Niet te herleiden naar uw persoon? Ha, ha.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *