Cruiseschepen en motorfietsen: de gemeenten als grote vervuilers

De gemeenten staan het dichtst bij de burger, heet het. De gemeenten kunnen de burger als individu dus het best benaderen. Dus hebben de gemeenten de taak op zich genomen om het individu ervan te doordringen dat hijzelf de grote vervuiler is en derhalve de ondergang van de planeet aarde op zijn schouders draagt.
Maar wat doen de gemeenten zelf. Nieuwsmus begint dicht bij huis, in Westvoorne. Daar keuren onze vroede vaderen evenementen goed als motorraces in een natuurgebied en een bijeenkomst van Harley Davidson berijders op een camping in Rockanje die afgelopen zondag werd afgesloten met een rondrit door Hellevoetsluis, Tinte, Oostvoorne en Rockanje. Heeft u als bewoner van Westvoorne ook een Harley Davidson vlaggetje in de bus gekregen om daar als een imbeciel langs de route mee te zwaaien als hunne heren herriemakers voorbij kwamen? Heeft u de gekken gezien op hun motoren die een zekere gelijkenis vertonen met een gyneacologische stoel en die met gespreide benen en vrijliggend kruis nog maar net over hun hoge stuur naar de weg koekeloerden? Geen gezicht toch. En dan ook zes gewonden bij de Classic motorraces door de duinen omdat twee motorrijders hun stuur niet konden houden en op het publiek inreden. Wie berekent de kosten voor de gemeenschap?
Wat doet Westvoorne nog meer? Een enquête houden onder haar burgers, want flink wat individuen schijnen schijt te hebben aan het scheiden van afval. De gemeente deed nog wel voor hoe het moet, fröbelen met melkpakken. En denk erom mevrouw, het pak eerst omspoelen en pas na het vouwwerk het dopje er weer opschroeven. En de vieze vleesbakjes , ook de dunne velletjes tussen de plakjes even afspoelen en met ander plastic in speciale zak eens in de maand buiten zetten. De nog thuiswonende bejaarden sjouwen zelf hun flessen en potten naar de glasbak, hun ouwe kranten naar de papierbak, hun lorren naar de lorrenbak, hun verfblikken naar de gemeentewerf. Komen die oudjes toch nog in beweging.
Terwijl bij de evenementen de CO2 met tonnen de lucht in gaat moeten de burger/individuen zonnepanelen kopen vanwege het milieu.

Neem Rotterdam met de duurzaamste haven ter wereld (zeggen ze). Daar stoot midden in de stad het grootste cruiseschip ter wereld per dag net zoveel CO2, roet en fijn stof uit als een middelgrote stad in Nederland in een heel jaar. Daar wordt mijn zzp-ende kleindochter beboet als zij met haar te oude bestelwagentje haar winkeltje bevoorraadt.
In diezelfde stad stemde de gemeenteraad in met de bouw van twee grote kolencentrales die door hun CO² uitstoot onbelemmerd bijdragen aan de vernieling van ons Voorne’s Duin. De CO2 zou toch in een leeg gasveld onder de Noordzee worden geperst? Jawel, als de overheid, dus de geachte individuele belastingbetaler, betaalt. En dan nog zijn we maar een derde van de CO² kwijt. Wat dat betreft kan ik Emma van Blom van de Partij Westvoorne wel volgen: hoezo ROAD-project, die kolencentrales op de Maasvlakte moeten dicht.

Wat zou het mooi zijn als we ook eens afkwamen van de schijnheilige overheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *