Westvoorne: broeinest van politieke verandering?

Een unicum in de Nederlandse gemeentepolitiek? Een complete fractie van 4 raadsleden plus de zittende wethouder die Gemeentebelangen Westvoorne verlaten en zich aansluiten bij het Hellevoetse Inwonersbelang? De overlopers noemen zich progressief en scheiden zich daarom af van hun conservatieve achterban die hen in het zadel heeft geholpen. Het nieuwe wenkende perspectief? Een zeteltje of misschien wel een wethouderspostje in de nieuwe fusiegemeente Voorne? Dus niet meer zozeer gemeentebelang als wel eigen belang.

En dan te bedenken dat Nieuwsmus in het grijze verleden van de vorige eeuw het ontstaan van Gemeentebelangen Oostvoorne nog heeft meegekregen. Het zal de lezer vreemd voorkomen, maar Gemeentebelangen Oostvoorne is een afsplitsing van de PvdA in Oostvoorne na een ruzie over de samenstelling van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oostvoorne. Warren Blaas, al jaren lijsttrekker en wethouder voor de PvdA, was door het bestuur van de partij weer op nummer 1 gezet, zeer tegen de zin van zijn uitdaagster mevrouw Van der Nol-Spoor die Nieuw Linkse trekjes vertoonde. Actief als zij was in het vrijwilligerswerk mobiliseerde zij de in het bejaardenhuis wonende leden van de PvdA zodat zij op de vergadering waarop de kieslijst werd samengesteld met vlag en wimpel lijsttrekker werd. Dat was tegen de zin van Blaas. Hij verliet staande de vergadering de zaal, gevolgd door een aantal medestanders waaronder de legendarische Hans Sjoukes , familie van inderdaad het huidige raadslid Sjoukes. Het verhaal gaat dat in een aanpalend café diezelfde avond Gemeentebelangen Oostvoorne werd opgericht na de gemeentelijke herindeling in 1984 Gemeentebelangen Westvoorne geheten. Nieuwsmus wil maar zeggen: vreemdgaan zit Gemeentebelangen in de genen.

Oostvoorne was een rode gemeente. Warren Blaas werd na de verkiezingen weer wethouder gesecondeerd door J. van der Knaap van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP). Samen met de burgemeester, bijgenaamd Rooie Chris, werd een behoorlijk progressief beleid gevoerd. Men stond o.a. de bouw van kapitale villa’s toe, liet de rijken wat meer betalen voor de grond en financierde daarmee goedkope volkshuisvesting. De VVD deed in Oostvoorne bij gebrek aan aanhang niet eens mee aan de verkiezingen. Maar die tijden zijn gekeerd.

In het persbericht dat Inwonersbelang Hellevoetsluis, pardon, Westvoorne deed uitgaan staat dat de zittende coalitie met de Partij Westvoorne (PW) in stand zal blijven. Dat doet de vraag rijzen wie de geestelijke vader of moeder van de politieke coup is, Emma van Blom, de fractievoorzitter van de PW, of haar beschermeling wethouder van der Meij. Sommigen willen wel zeggen dat de wethouder van Inwonersbelang Hellevoetsluis Paméla Blok de boosdoener is. Daartoe lijkt Nieuwsmus de Marijkemeu van Gemeentebelangen Westvoorne niet in staat. Een wethouder die in fulltime functie slechts 10 % van het gemeentelijk budget beheert en daar genoegen meeneemt, is natuurlijk geen knip voor de neus waard. Dan fungeer je als stemvee voor de leidende partij PW.
Maar wat te denken van die zogenaamd fatsoenlijke Partij Westvoorne? De club begint toch al de naam te krijgen van “wie niet voor ons is, is tegen ons en die smijten we eruit”. Wordt bij de komende gemeentelijke fusie tussen Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne Inwonersbelang Hellevoetsluis/Westvoorne soms opgevreten en doen de plaatselijke partijen straks mee met de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam Partij Voorne (domeinnaam is al geregistreerd door de PW)?
Enig strategisch denken kun je mevrouw Van Blom niet ontzeggen. Maar als haar gedoodverfde opvolger Jeroen Noordermeer aan het bewind komt kunnen we straks beter spreken van de Partij Eigenbelang Voorne.

7 Responses to Westvoorne: broeinest van politieke verandering?

 1. Joke Nijman-Compter says:

  Beste Nieuwsmus,
  Leuk historisch overzicht. Eyeopener! Ik begrijp nu hoe het mogelijk is om als fractie te scheiden van degenen die jou in het zadel hebben geholpen. Vreemdgaan zit kennelijk in het bloed…
  Wordt het geen tijd dat Mevrouw van Blom eens goed in de spiegel kijkt en nadenkt over het vertrouwen dat kiezers haar gegeven hebben. Hieronder wat gedachteflitsen.
  – De VVD en D66 geven hun vertrouwen aan Partij Westvoorne. Een kerstkaartje wordt als argument gebruikt om de coalitie te laten vallen. Velen weten dat het sjoemelraadsvoorstel Lodderlandsedijk van B. van der Meij oftewel Lodder-gate hieraan ten grondslag ligt. Over Lodder-gate is het laatste woord nog niet gezegd. Hier wordt hard aan gewerkt, maar dit terzijde.
  – Het was een opportunistische keuze een nieuwe coalitie met GBW aan te gaan. GBW waar Partij Westvoorne in het verleden een ontzettende minachting voor had en deze mening niet onder stoelen of banken stak.
  – GBW krijgt slechts een invloed van 10% en dat terwijl GBW nauwelijks minder zetels heeft dan Partij Westvoorne. Dit is het grootst mogelijke brevet van onvermogen dat je kunt afgeven aan wethouder Blok. Tegelijkertijd spreek je hier minachting mee uit naar de GBW-kiezer.
  – De GBW-fractie krijgt of neemt nauwelijks de ruimte zichzelf te profileren. Hoe kan deze fractie zich nog verkopen, anders dan een schoothondje van Partij Westvoorne. De breuk GBW en bestuur komt hier als een verdere verzwakking bovenop. De GBW-kiezer huilt tranen met tuiten.
  Wie denkt u is de lachende derde? Wat gaat de politiek Westvoorne brengen? We zien bestemmingsplan wijzigingen die ernstige vragen oproepen ten aanzien van de integriteit van een PW raadslid. Lodder-gate heeft zijn finale stadium nog niet bereikt. Het geklungel van B. van der Meij wordt nog verborgen gehouden. Velen zetten zich in om dit openbaar te maken.
  Ik verwacht volgende week in de krantjes te lezen hoe geweldig IBW is . En dat de breuk geheel toe te schrijven is aan het bestuur van GBW. Zonder bestuur zal alles fantastisch worden. Naar verwachting zullen er vele blije tweets de wereld in gestuurd worden. De burger is ontzettend goed af in Westvoorne. De propagandamachine zal op volle toeren gaan draaien. En zeg eens eerlijk? Geloven jullie nu echt dat de kiezer dit gelooft?

 2. sam roskam says:

  Wat mij verbaast is dat een partij die in de coalitie zit nu ineens buitenspel staat. Hebben de kiezers van gbw gekozen voor wethouder Blok die uit Rozenburg komt? Nee! De raadsleden zijn raadslid omdat ze op de kiezerslijst staan/stonden van gbw. Nu zij aan hun (eigen) toekomst denken/werken zijn ze het niet eens met de wijze waarop gbw de toekomst in wil.
  Ook pw kent eigenbelang wethouder vd Meij maakt al afspraken met projectontwikkelaar en een familie uit de Sint Annapolder omdaar op 17 hectare bungalows te bouwen. Dit staat in het toekomstvisieplan 2030, maar de wethouder vd Meij wil dit middels (verborgen?) agenda al in zijn periode ten uitvoer brenven.

 3. Edzes says:

  De fractieleden van de Partij Westvoorne zijn niet zozeer politici als wel belangenbehartigers van sommigen.

 4. Edzes says:

  Wie met de Partij Westvoorne wil samenwerken moet de pink op de naad van de broek houden. Gemeentebelangen Westvoorne wordt kennelijk als lastig ervaren dus is de enige keus voor hun fractie uit GBW stappen. Hetgeen geschiedde.
  Het zegt overigens wel iets overhet politiek fatsoen van de PW.

 5. leo gelderland says:

  Ooit was mevrouw Edzes journalist, ging ze op zoek naar de feiten en gaf op basis daarvan haar scherpe mening. Mooi.
  Maar tegenwoordig doen de feiten er niet meer toe, sterker nog, die staan de vooropgezette mening in de weg. En dat is jammer. Dan merk je op een dag dat je schrijft voor de Joke Nijmannen van deze wereld.
  De opgeblazen meningen van Nieuwsmus en Nijman worden slechts overtroffen door de mate waarin ze de plank misslaan. Ik zou zeggen, kijk vooral niet in de spiegel en wees er gelukkig mee.

 6. Edzes says:

  Beste Leo, Ooit is de Partij Westvoorne opgericht om het beleid in Westvoorne om te buigen. Om uw fractievoorzitter te citeren: “… omdat onze dorpen en ons landelijk gebied steeds lelijker worden”. Nu aan de macht zijnde zegt uw fractievoorzitter dat het huidige beleid wordt uitgevoerd volgens de regels opgesteld door vorige, lees vijandige, colleges van BenW. Ik moet constateren dat de vernieling van de dorpskernen en het landelijk gebied onverminderd doorgaan, kennelijk met instemming van de Partij Westvoorne.
  Beste Leo, je bent een argeloos mens. Nu vind ik argeloosheid geen slechte eigenschap, alleen politici en journalisten kunnen er beter niet mee behebt zijn. Zoal Shakespeare eeuwen geleden al opmerkte: “Somthing ‘s rotten in the air”. Bij dat soort luchtjes steekt mevrouw Edzes altijd een sigaartje op.

 7. Joke Nijman-Compter says:

  Beste Leo,
  Ik neem wederom waar dat je op de man speelt en niet op de bal.
  Hoe jammer!
  Dit gebeurt vaker binnen PW door één van de bestuursleden.
  Heb jij deze taak overgenomen?
  Op de man (vrouw) spelen komt voort uit het eigen onvermogen zaken goed te kunnen analyseren. Veelal zie je dan ook dat de reacties niet meer gebaseerd zijn op feiten.
  Houd de discussie zakelijk in plaats van je eigen onvermogen te uiten.
  Ik hoop dat je deze bal wel vangt.
  Joke Nijman-Compter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *