Waar blijft het nieuwe politiek elan in Westvoorne?

In april 2015 viel het college van BenW is Westvoorne. Met een nieuw college zou alles anders worden, zo beloofde Emma van Blom mede-oprichter en fractievoorzitter van de Partij Westvoorne (PW) ook namens de nieuwe coalitiegenoot Gemeentebelangen Westvoorne (GBW). Goed, de vakanties begonnen. Maar eind augustus/begin september nieuw elan? Niets van gemerkt. Allemaal oude zaakjes op de raadsvergadering van 1 september. Ook de kwestie “landjepik” in Westvoorne, die al speelt sinds 2010. De lezer ziet dat wel bij sommigen van zijn buren. Die pakken er gratis voor niks een stuk gemeentegrond bij en trekken dat bij hun tuin. En dat wil de gemeente nu aanpakken. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn. De gemeente heeft de kadastrale gegevens in huis. Vanaf 2010 hadden ambtenaren met het zakarchief in de hand kunnen constateren dat sommige tuinen wel merkwaardige uitstulpingen vertoonden vergeleken met die van hun buren.
Pik ik heb je, dus. Briefje in bus bij overtreders met opdracht de ingepikte grond weer in de gemeentelijke staat te brengen en zo niet dan zou de gemeentelijke bulldozer het wel doen op kosten van de overtreder.
Westvoorne doet het echter op de flower power manier, dus extern bureautje erbij, kosten € 175.000. En of dat geld terugkomt? Ja, zegt de gemeente, want al die landjepikkers tellen straks grif € 100 per gepikte vierkante meter neer en wij zijn van het onderhoud af. Beleid waardoor een groene gemeente verandert in een schuttingenpark. Dat krijg je als de hokjesgeest de macht grijpt.

Tja, hoe gaat besturen bij twee lokale partijen zonder enig politiek benul. De PW huurt een adjunct-gemeentesecretaris uit Lisse in en wat kun je dan verwachten? Dat de gemeenteraad versmelt met het ambtelijk apparaat. En aangezien de leden van de raad goedwillende dilettanten zijn kun je verwachten dat de fulltimers in het gemeentehuis de baas zijn. Hoewel. Nieuwsmus ziet wel eens collegebesluiten waarin een belangenorganisatie als de Land/ en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) een stevige vinger in de papa heeft. Ooit stak op heftig aandringen van de provincie en de LTO Westvoorne twaalf miljoen in de ontwikkeling van het glastuinbouwintensiveringsgebied Tinte, tenminste 55 ha. nieuw glas moest erbij. Nog veel te weinig vond de LTO. En nu? Van die twaalf miljoen is nog bij na niets terug. Aan de Konneweg destijds kon een nieuwe glaslocatie van 6 ha. worden gevestigd. Nu vragen de eigenaren van de grond om een grote caravanstalling annex publiekscentrum met horeca en zonnepanelen op het dak plus een heetwatervoorziening voor alle tuinders in het gebied. “De LTO stemt er mee in” zegt het college. De lobby organisatie LTO blijkt kind aan huis te zijn bij de gemeente. Wat heb je eigenlijk aan een club die de gemeenschap zo liederlijk op kosten jaagt? Laat de Westvoornse raad zijn BenW de opdracht geven om de LTO eens te vragen om financiële compensatie voor alle kosten die het drijven en dreigen van de LTO de Westvoornse gemeenschap inmiddels heeft gekost. Maar ja, dan zitten de beroepsambtenaartjes, waaronder natuurlijk de PW adjunct-gemeentesecretaris van Lisse, zonder hun gratis ‘expert’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *