Een berg van 10 miljoen m3 bouwpuin? Is het gemeentebestuur van Westvoorne gek geworden?

Thans circuleert ten burele van het Westvoornse college van BenW een groots plan: het omtoveren van het Oostvoornse Meer tot een multi-functioneel recreatiegebied dat zijns gelijke in de wereld van de recreatie niet heeft. Een architectenbureau positioneert langs de noordrand van het Oostvoornse Meer een 3.5 km lange wal met een hoogte van 50 m. bestaande uit ca. 10 miljoen m3 bouwpuin en zand. De kosten? “Miljoenen” zegt wethouder J. van Rij van recreatie. Waar hij die vandaan moet halen weet hij nog niet, maar hem lijkt het allemaal prachtig.

Het is de vraag of hij de realisatie nog met eigen ogen mag aanschouwen omdat de aanleg zich over jaren en jaren zal uitstrekken. Denkt u zich eens in, 8 miljoen m3 bouwpuin waar haal je dat op korte termijn vandaan. Het is ook de vraag of een dergelijk plan het raadslid/campinghouder Sjoukes van Gemeentebelangen voor ogen stond. Het gaat hem om spin-off voor de korte termijn om de zieltogende recreatie en winkelstand in de kustgemeente een push te geven. Maar lange termijn…? Dan is in ieder geval zijn politieke partij allang ter ziele.
Wethouder Van Rij zal proberen uit te leggen wat het plan op de lange duur allemaal voor Westvoorne gaat betekenen. Op de hellingen van de puinhoop kun je skiëen en naadloos aansluitend het water van het Oostvoornse Meer op. Wat dacht meneer Sjoukes van para-gliding? Van watersurfen, duiken, vliegvissen en aan de andere kant van de Brielsegatdam kitesurfen. Daar komt dan nog bij het zeehonden knuffelen ( ook al zo’n miljoenen verslindend plan) en vast ook zwemmen met de lieve zeehondjes die voor de gelegenheid een leuk muilkorfje opkrijgen.
Ja meneer Sjoukes, het is jammer, de aggenebbisj recreatie aan noordoever van het Oostvoornse Meer moet dan wel verdwijnen, want zo’n puinberg vraagt ook ruimte in de breedte. ’t Is kiezen of kabelen, meneer Sjoukes.

Voor wethouder Van Rij is het allang geen vraag meer. Hij voorziet zelfs een hotel zoals het architectenbureau H+N+S in het onderzoek laat zien op plaatjes uit Japan. Dan maak je in plaats van een puinberg 50 m. hoge terrassen met aan de zijde van het havenindustrieel complex bedrijfsruimten voor havengerelateerde bedrijvigheid. Dat noemen ze in Rotterdam werk met werk maken. In dit geval extra aantrekkelijk omdat de gemeente Westvoorne wat Rotterdam betreft voorgoed achter het behang is geplakt en verder kop dicht.

En dan nu de natuur. Laat duizenden orchideeën bloeien, schrijft het architectenbureau. Maar is dat ook zo. Hebben de architecten wel eens gehoord van ‘saltspray’ die door zo’n hoge wand geheel zal verdwijnen? Hoezo groene knolorchis? En hoezo verbetert het leefmilieu in Westvoorne? De geluidsoverlast blijft want geluid stuitert eroverheen. Sterker nog, het leefmilieu in Oostvoorne zal bij uitvoering van de plannen jarenlang worden verpest door lawaai en stof van het puinstorten. Hoe dacht de wethouder dat het puin werd aangevoerd? Met kruiwagentjes?
Beter kan het rekenwonder Van Rij zich bezig houden met het maken van kleine sommetjes over de invloed van Westvoorne in de Metropoolregio: 1/22 van 1/3 stem. Samen met Hellevoetsluis en Brielle: 3/22 van 1/3 stem. Nieuwsmus geeft toe, het is een moeilijke berekening over niets. Maar onschuldiger dan het plaatsen van een megalomane reukvlag in het Oostvoornese Meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *