Stuifakkers en de ernst des levens.

Kortgeleden werd Nieuwsmus onverwacht geconfronteerd met de ernst des levens. De trap in ons nest werd wat moeilijk begaanbaar, dus dacht Nieuwsmus aan een traplift als hebbedingetje om het leven te vergemakkelijken. Een jaar of vijf terug adviseerde de ABWZ al zo’n apparaat, maar de WMO van heden ten dage lijkt daar anders over te denken. Want artrose zus en artrose zo, de bezoekende arts-adviseur leek een appartementje beter en hij meende dat de gemeente Westvoorne wel hetzelfde zou vinden. De naam van de hunkerbunker Stuifakkers viel alwaar nog enige etagewoningen te koop of te huur staan. Vandaar. En dan bekijk je zo’n foto van een gefêteerde honderdjarige, woonachtig in Stuifakkers, in de heraut van de gemeente Westvoorne toch nauwkeuriger. Zoek op de foto de honderdjarige en zie wat ongeïnteresseerde lieden in een non descript vertrek en zowaar een wethouder, herkenbaar aan iets wat een boeket moet zijn. (Tip voor de fotograaf: de ambtsketen voortaan wat beter in beeld brengen.) En dan ineens een grijs vlekje , een rolstoel met een ballon aan een touwtje, een gebarend handje. De honderdjarige. In Stuifakkers.

Rare naam eigenlijk: Stuifakkers. De associatie met een Bijbels leerstuk doemt op: ‘stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’. Wat weer voert naar de strooivelden bij crematoria.
Welke druiloor heeft die naam bedacht? Het doet Nieuwsmus denken aan een bejaardentehuis in Groningse plaatsje Bedum pal naast de begraafplaats, waar Nieuwsmus, geloof het of niet, ooit een tuinman de zeis hoorde zichten. Een oude oom aldaar woonachtig liet ooit zijn stoel naar de andere kant van het venster plaatsen omdat hij niet ‘op het graf’ wilde uitkijken. Staat Stuifakkers ook naast een kerkhof? Altijd gedacht dat je dit toppunt van efficiëntie alleen in Groningen vond. Maar het kan verkeren. Stuifakkers!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *