Taliban in de buurtschap Tinte

Dezer dagen daverden de Apache helikopters van de luchtmacht weer boven de polders van het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Dit keer was de buurtschap Tinte speerpunt van de oefening. Het raadslid Corrie Langendoen heeft de ruiten horen rinkelen, zo meldde het Algemeen Dagblad. Enige tijd geleden, toen de Apaches een luidruchtige belangstelling aan de dag legden voor de torenspits van Tinte heb ik eens gebeld met ministerie van Defensie. Nieuwsmus werd warempel teruggebeld door een kapitein ter lucht van de vliegbasis Volkel met de mededeling dat de jongens oefenden in het opsporen van de Taliban. Op mijn vraag of de polders rond Tinte daarvoor wel het geëigende oefenterrein was, antwoordde de kapitein dat de jongens toch ergens moesten oefenen voor hun uitzending naar Afghanistan. Nieuwmus begrijpt dus dat je het zo moet zien: de polders zijn de dalen van Afghanistan en de schaarse bebouwing stelt de bergketens voor waar die kerels uitgerookt moeten worden. Vandaar dus.
Eens vlogen onze jongens zo’n dertig meter boven het rijpe graan dat wild golfde onder de rotorbladen. ’t Viel me mee dat ze niet begonnen te schieten want het leek wel of er een heel bataljon Taliban in de veronderstelde papavervelden verscholen zat. Een paar jaar geleden, op een mistige ochtend, is een Apache zelfs geland in het vijandig gebied, te weten op de Middelweg in Hellevoetsluis. Waarom? Waren de jongens de weg kwijt? Hadden ze die dekselse Taliban in het vizier of gingen ze ergens koffiedrinken? Of gewoon indiaantje spelen?
Ach, oorlog is zo’n aardig spel.
Al jaren vallen er ’s nachts voortdurend schoten in polder. Schietoefeningen? Maar waarop? Nieuwsmus heeft de gemeente Westvoorne wel eens geattendeerd op het verschijnsel. Zonder resultaat. Alles vindt plaats in het diepste geheim, onder dekmantel van de duisternis. Daar kan de gemeente niet tegenop.

Vandaag is het stil in de polder. Een zeldzame vlucht ganzen gezien. Meestal is de lucht leeg. Met de winterdag komt nog een eenzame merel fourageren op de voederplank. De polders van Voorne-Putten zijn onherbergzaam gebied geworden vol Taliban. ’t Is maar dat u het weet.

2 Responses to Taliban in de buurtschap Tinte

  1. Positivist says:

    Als je leven alleen nog maar bestaat uit zeiken op andermans activiteiten wordt het wellicht tijd voor een pilletje van drion.

  2. Edzes says:

    Nieuwsmus geniet nog met volle teugen van het leven. De pil van Drion is aan mij niet besteed. Voor een positivist maakt u een angstige en zure indruk. Een maagpilletje wellicht?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *