Mystery guest bespioneert gemeenteraad

Bij ons op het dorp Westvoorne gebeuren rare dingen. De raadsleden zijn in de raad van 18 december bespioneerd door een mystery guest. We weten nu wie dat bij benadering is: Lars, Job of Take van het adviesbureau Debatrix, gevestigd aan de Westblaak te Rotterdam. In ieder geval een van die heren die altijd gelijk krijgen, want zo heet hun boekje getiteld “Ik krijg altijd gelijk”dat je op hun website kunt bestellen. Wie wil dat nu niet, altijd gelijk krijgen. En nu blijkt dat je daar bij Debatrix voor opgeleid kunt worden. Ik heb de VVD nog niet horen vragen wat het kost, maar al die adviesbureaus die de laatste jaren passeerden in aanmerking nemend had je daar de bibliotheekbus in Tinte nog jaren voor kunnen laten rijden. Maar ja, gelijk krijgen is klaarblijkelijk een “moeielijke zaak”. Hoewel, burgemeester en wethouders alsmede de coalitie krijgen de laatste jaren altijd gelijk van zichzelf. Dus begrijpt Nieuwmus eigenlijk niet waar de pijn zit. Komt straks Debatrix met zijn analyse over het functioneren van de raad, blijken de oppositionele raadleden ook altijd gelijk te moeten krijgen. En wat dat moet worden? Nog een geluk dat de volgens sommigen de grootste ongelijkhebbers wegens gebroken ribben bij de laatste raadsvergadering niet aanwezig konden zijn. Was de situatie in de raad helemaal onwerkbaar geworden. Iedereen krijgt altijd gelijk.
Nieuwsmus begrijpt de burgemeester dan ook niet. Hij heeft niets te verliezen, maar is kennelijk toch bang. Altijd maar weer die adviesbureaus om draagvlak te scheppen, voor de gebiedsvisie, voor de woonvisie, voor me dit en me dat. En altijd krijgt de macht gelijk. Nieuwsmus herinnert zich die seances nog als de dag van gisteren. Heren als Lars, Job en Take of Yorick, Rob en Yermo die als kikkers tussen de flap-overs heen en weer springen om de woorden op te schrijven die het gelijk van de macht bevestigen. Westvoorne groeit uit tot een luxe woongemeenschap en zakencentrum. Weet u nog? Bubblebaden, wellnes, villa’s, 3 sterren restaurants, luxe hotels en congresgebouwen voor de captains of industry die allen in Westvoorne domicilie zullen kiezen na de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Dromen moeten we, volgens de een of andere ambtenaar. Is ie gek? Gelijk krijgen!

Vanwaar dan toch die onzekerheid bij onze burgervader? Wel, de gemeenteraad bevalt hem niet. Hij gaat nu een cursus politiek geven aan (gezien de aanspreektitel ‘jij’) jeugdige inwoners van Westvoorne die dan de zittende, ongelijk hebbende, raadsleden kunnen opvolgen na de volgende verkiezingen. Volgens Nieuwsmus een typisch gevalletje van: het volk bevalt de koning niet, de koning kiest zich een ander volk.

Stel, Nieuwsmus durft het bijna niet te veronderstellen, maar stel, Lars, Job of Take analyseert dat de burgemeester niet berekend is voor zijn taak en dat hij, ondanks het feit dat hij altijd gelijk krijgt, beter loten kan gaan verkopen, denkt u dan dat de burgemeester gaat? Nieuwsmus wil wedden van niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *