Mystery guest

Las Nieuwsmus in de laatste besluitenlijst van BenW van Westvoorne zo iets vreemds. Luister, in de vergadering van fractievoorzitters onder leiding van de burgemeester, het zogeheten presidium, is voorgesteld een undercover burger de raadsvergaderingen te laten bijwonen om het gedrag, de spreekwijze en de lichaamstaal van de college- en raadsleden te observeren en te rapporteren. “Goh”, dacht Nieuwsmus, “daar heb je toch al snel een gestudeerd iemand voor nodig”. En dan is de eerste vraag: wat kost dat en de tweede: kun je over de persoonlijke en ook nog onbewuste gedragingen van raads- en collegeleden wel in het openbaar rapporteren. Heeft zo’n mystery guest dan geen beroepsgeheim?

Zitten de raadsleden staks te koekeloeren naar de publieke tribune. Verrek, daar zit een vreemde vent/griet. Zou dat ????. En gaan ze zich dan beleefd gedragen, indien mogelijk, intelligente opmerkingen maken. snedig discussiëren? Kunnen ze dat dan? Volgens Nieuwsmus niet. Kijk maar naar “de raad in beeld”, kijk naar de reacties van de tweeling Heindijk, kijk naar Epco van het CDA, kijk naar Janneke Krayenbrink die tijdens de raadsvergaderingen de personeelsadministratie van het bedrijf van haar man bijhoudt en ze in de kramp schiet als iemand van de Partij Westvoorne het woord neemt.
Duidelijk is dat de laatste verkiezingsuitslag de zittende partijen niet welgevallig was. Neem die gedenkwaardige poging van de Partij Westvoorne in om een constituerende vergadering een samenwerkingsverband te smeden met VVD en CDA. Zie op de tribune de toenmalige gemeentesecretaris zijn aanwezige ambtenaren voorgaan in een smadelijk lachen. Hij kende de uitkomst al: een coalitie van de zittende partijen minus de PvdA en de Partij Westvoorne, in elkaar gestoken door de voorzitter van de onafhankelijke commissie voor bezwaar en beroep, die voor zijn doorbenoeming afhankelijk is van zijn politieke vriendjes in college en raad.
Wat ziet de mystery guest? Een hechte gemeenschap die het deksel op de pot wil houden. Klein maar fijn en alles bij het oude. Wat kan de mystery guest oplossen? Nieuwsmus ziet het somber in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *