Gemeentelijke Pravda’s

Wat is Westvoorne toch een merkwaardig dorp. Wil altijd vooroplopen met ‘uniek’, ‘prachtig’, ‘bruisend’ enz. Behoren we eindelijk tot de voorlopers met afname van het aantal inwoners hetgeen goed is voor de planeet Aarde, zodat je minder scholen nodig hebt, althans in Nederland. Is het weer niet goed. Want kijk, de dorpsschool in de kern Tinte staat op instorten wegens gebrek aan leerlingen. Nu gaan, zo las ik in de dorps Pravda, op aandringen van de koepel voor christelijk onderwijs en het schoolbestuur ook de ouders hun stinkende best doen om aan de krimp van het aantal leerlingen een eind te maken. Wat Nieuwsmus zich daarbij moet voorstellen? Komt naar oude traditie in dit geval het hoofd der school iedere negen maanden op huisbezoek om te informeren wanneer de nieuwe kleine in de wieg ligt, analoog met de ouderwetse pastoor? Gezinspolitiek? En dat in een dorp waar geen politiek bedreven mag worden? Ja, want daar is in de gemeenteraad ook al weer ruzie over. In de dorps Pravda wordt gemeentepolitiek bedreven door wethouder Klok. Dat mag volstrekt niet! In de dorps Pravda mogen wethouders en politieke(?) partijen, slechts reclame maken voor het gevoerde beleid dan wel over hun gevoelens van blijdschap daarvoor. Maar politiek? Bah, vies.
Zo is er in Westvoorne een politicus, pardon, gemeenraadslid, die heeft gestudeerd voor agrarisch adviseur en die nu in de gemeentelijke Pravda ineens “tuinder” wordt genoemd en die, als lid van de oppositie plotseling meestemde over een agrarisch onderwerp terwijl het de bedoeling was dat hij keurig de vergadertafel zou verlaten, net als de VVD-glastuinder, zich van geen onraad bewust, kort daarvoor al had gedaan. En toen had de zittende coalitie ineens geen meerderheid voor een beleidsvoorstel. Dat was erg! Maar er is naar goed politiek (?) gebruik een mouw aangepast. Er kwam een iets gewijzigd beleidsvoorstel, de VVD-glastuinder bleef ook aan de vergadertafel zitten en ziedaar: een meerderheid voor het non-politieke beleid van de zittende coalitie. Zo, die zat! En gelachen dat ze daarna hebben bij de dorps Pravda.

In Engeland hebben ze op dat dorpsgekeutel wat gevonden zo las ik dezer dagen in Volkskrant. Daar grijpt de regering in. De minister van Plaatselijk Bestuur aldaar gaat de “Town Hall Pravda’s” door middel van nieuwe wetgeving verbieden. Enerzijds omdat de onafhankelijke pers in de regio dat vraagt, anderzijds omdat ze in deze tijd van bezuinigingen te duur zijn.
Kijk, dat is toch anders dan in Nederland met als voorbeeld de gemeente Westvoorne. Naar het aloude koopmanschap in de kleine wijnen lost die gemeente dat anders op. Westvoorne beneemt een levendig huis aan huis krantje – met stevige kritiek op de dorpspolitiek in ingezonden stukken – de adem door de gemeentelijke advertentie terug te trekken om met het concurrerende huis aan huis blad een veel duurdere deal te sluiten. Veel meer onpartijdige voorlichting over onze gemeente, tettert het gemeentebestuur en hoe jammer nu dat de concurrent nu moet verdwijnen. Maar intussen staat de burgemeester wekelijks weer prominent op de voorpagina met jubilerende echtparen en wordt het beleid van de wethouders onbeschaamd gepromoot. Kan onze zittende regering, die qua nieuwe wetgeving Nederland op zijn kop zet, op de valreep een noodwetje maken om ook in Nederland onafhankelijke regionale nieuwsgaring een beetje te beschermen?

Len Edzes-van Loon.

2 Responses to Gemeentelijke Pravda’s

 1. jacqueline van hoey smith says:

  Beste mevrouw Edzes-van Loon,

  Het verwondert mij, dat ú zich hierover nog verwondert.

  Uw bovenstaand schrijven is mijns inziens een prototype voorbeeld van “politiek bedrijven” of “polderen”.
  Dit is dus niet iets Westvoorns doch typisch Nederlands: zo wordt, en zelfs niet alleen in Nederland, het politieke spel al vele jaren gespeeld: slim, slimmer, het slimst.

 2. Edzes says:

  Nee hoor, kwestie van waarnemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *