Dr. Hans Wijers, nieuwe Bovenbaas van Natuurmonumenten

Al kennis gemaakt met de nieuwe bovenbaas van natuurmonumenten? Op de laatste meidag van dit jaar gaf hij in de Volkskrant zijn visitekaartje af. “Ik kan mij niet opwinden over de korenwolf” en “Soms moet je kiezen voor de natuur, soms voor de aanpak van de file”. U ziet het, de voorzitter van Natuurmonumenten staat met wapperende groene vaan pal voor het ware ondernemerschap in de natuurwereld. De Pee Pastinakels onder ons zullen er nog van lusten.
Marten Toonder, wiens strip De Bovenbazen thans in NRC Handelsblad loopt, liet het bovenbaas aws al uitleggen: “Heer Bommel, aan natuur heb je niets, die vernieuwt zichzelf. Daar valt voor ons niets aan te verdienen.” En dat nu heeft Baas Wijers goed begrepen. Voor natuurbeheer zoeke men contact met het bedrijfsleven en de boeren. En samen met hen zal Baas Wijers ons een prachtig landschap voorschotelen. En waar de natuur niet mee wil doen, de verfkwast er over. De natuur is maakbaar geworden.

Wijers treedt aan op het juiste tijdstip en wel op het moment dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vaardig wordt over de Nederlandse Natura 2000 gebieden, waar Wijers trouwens ook al niet veel mee heeft. Met de PAS mogen vervuilende bedrijven zich vestigen nabij Natura 2000 gebieden. Denk aan de grote op steenkool gestookte elektriciteitscentrales en mega grote veehouderijen. Ze worden niet in hun ondernemerschap beperkt en mogen grote hoeveelheden stikstofoxiden blijven uitstoten. Maar dat is toch heel slecht voor de biodiversiteit, zult u vragen. Dat is zo. Daar heeft de PAS het volgende opgevonden: beheersmaatregelen! En voor die beheersmaatregelen zal gegarandeerd altijd voldoende geld beschikbaar zijn. Wat houden beheersmaatregelen in? Nou, in het geval van duingebieden die onder Natura 2000 vallen, worden de duinen eens in de tien jaar met bulldozers kaalgeslagen en zo nodig met glyfosaat ( de werkzame stof in bij voorbeeld de allesdoder RoundUp ) bespoten om de door Europa opgelegde natuurdoelstellingen te behouden. Zo maakbaar is de natuur geworden. De natuur kan niet meer zonder toegevoegde waarde. Dit moet Bovenbaas Wijers uit het hart gegrepen zijn.

En de natuur buiten Natura 2000? Tja, daar kan Wijers niet van wakker liggen. Als de korenwolf verdwijnt? Jammer dan!

Len Edzes-van Loon

4 Responses to Dr. Hans Wijers, nieuwe Bovenbaas van Natuurmonumenten

 1. jacqueline van hoey smith says:

  Een bovenbaas, in dit geval van Natuurmonumenten, wordt slechts uitgekozen op en ingehuurd voor netwerk-, en lobby-vaardigheden.
  En, hij moet verstand hebben van geld.
  Op grond van deze criteria wordt (natuur-)beleid gemaakt.
  Windgehaktmolens, RoundUp, bulldozers, prikkeldraad, etc. etc., maakt allemaal niet uit als het geen Eurie oplevert.
  Met deze basisbouwstenen mogen de boswachtertjes “in het veld” natuurtje spelen.
  Voorbeelden hiervan op Voorne, helaas, ten over..

 2. Edzes says:

  Goh, we zijn het eens.

 3. Tanya Huizer says:

  De wonderen zijn de wereld nog niet uit

 4. jacqueline van hoey smith says:

  Het met elkaar oneens zijn, hoeft geen ramp te zijn.
  De manier waarop de onenigheid geuit wordt, helaas vaak wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *