Jan Splinter is altijd de dupe

Ambtenaren van de gemeente Rotterdam leven in angstige verwachting. Ze vragen zich af of ze de kans lopen te worden ontslagen. Een paar duizend moeten er uit vanwege bezuinigingen. Het geeft de gemeente de kans een aantal kritische of lastige exemplaren de wacht aan te zeggen. Tot dus ver was dat minder eenvoudig maar nu kan de gemeentelijke personeelsbaas bij protesten de schouder ophalen. Bezuinigen, jongen (of dame). Ik vind het ook niet leuk maar het kan niet anders. De regering wil het.
Het optreden van de gemeente past geheel in de Amerikaanse stijl van besturen en zoals het kabinet dat wil. Ontslagrecht versoepelen. De gemeente Rotterdam heeft daar geen moeite mee . Er uit dus met die ambtenaren, uitkeringstrekkers worden ze, dat is toch niet zo erg? Waar zullen de ontslagen vallen? Hoge pieten hoeven niet zo bang te zijn, uiteraard gaan de gewone brave ambtenaren er het eerst uit. Minder vuilnismannen, minder ambtenaren achter het loketje van de burgerlijke stand, rijbewijs vernieuwen, dat soort werkzaamheden. Langere rijen dus voor de loketten. En als je uitkeringstrekker bent geworden loop je ook nog de kans dat je in de kassen van het Westland moet gaan werken, de glastuinders kunnen wel wat goedkope arbeidskrachten gebruiken. Regelrechte concurrentie voor Polen, die dachten werk te vinden in het Westland en in armoe terug moesten keren naar hun land.
De gemeente Emmen maakt het nog wat erger. Gekwalificeerde zorgmedewerkers dreigen te worden ontslagen, omdat men zorgbehoevende inwoners zich zoveel mogelijk zelf maar moeten behelpen . Ze kunnen boodschappen bestellen bij een supermarkt die aan huis bezorgt en anders moeten ze maar worden geholpen door vrijwilligers . Ook hulpbehoevende lotgenoten die nog tot lichte werkzaamheden in staat zijn denkt men daar in Emmen te kunnen inschakelen. (Volkskrant 7 april 2012)

De Franse socioloog Loïc Wacquant betoogde het al ( de Volkskrant 13 maart 2012) naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek “De paria’s van de stad” Hij stelt “De bovenklasse krijgt steeds meer ruimte, de onderklasse vangt de klappen op.” In Amerika is dat de tendens en in Europa is dezelfde tendens waarneembaar. En zeker in Nederland. In een aantal gemeenten moeten slechtlopenden hun scootmobiel gaan missen. . Ze moeten een vrijwilliger zien te krijgen die een scootmobiel wil ophalen uit een pool als ze die tijdelijk nodig hebben. Maar de minister mag 130 km rijden op bepaalde snelwegen, een maatregel die ze zelf heeft ingevoerd. De bovenklasse moet zich snel kunnen verplaatsen, nietwaar? De onderklasse levert wel in. Jan Splinter is altijd de dupe.

Harry Edzes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *