Kunst en Vliegwerk

(regionieuws Westvoorne)
Westvoorne heeft een Millennium werkgroep. Doelstelling schijnt te zijn het bevorderen van empathie met de arme sodemieters elders op de aardkloot. In de werkgroep zitten Westvoornse hotemetoten waaronder het Partij Westvoorne raadslid Leo Gelderland. Toen de Businessclub Westvoorne het bewustwordingsproces op gang wilde brengen door middel van Afrikaanse kunst geplaatst op rotondes, bleek hij namens zijn partij een warm voorstander. Zestig jaar na de Declaratie van de rechten voor de mens lijkt mij dat een wanhopig streven, met name op regeringsniveau, onder het bedrijfsleven en de meer gegoeden willen die doelstellingen maar moeilijk beklijven.
Later op de avond legde zijn fractievoorzitter Emma van Blom een verband tussen het verkrijgen van een subsidie van € 650.000 plus € 120.000 voor de Koepel Zeeburg etc. en het voorzitterschap van de burgermeester alsmede de Rotterdamse burgemeester van de commissie van advies die de herbouw van de Koepel Zeeburg propageert. De mandolinevereniging Capriccio krijgt volgens haar minder gemakkelijk een subsidie.
Burgemeester De Jong wees het verband direct van de hand. Dit soort functies is allemaal “qualitate qua”, zo sprak hij. Vandaar natuurlijk dat de burgemeester de onkosten van zijn liefdadigheidswerken declareert bij de gemeente. Om terug te komen bij Leo Gelderland, zou hij ook zo enthousiast geweest zijn over de rotondekunst als hij geen lid was geweest van de Millennium Werkgroep?

De eet- en drinkgelegenheid in de Koepel Zeeburg voor de beter gesitueerde Svorenaar komt er dus. De initiatiefnemers: CDA, Gemeentebelangen en VVD hebben hun invloed in de gemeentelijke coalitie gemunt voor een speeltje waar de overgrote meerderheid in Oostvoorne, wat zeg ik: in Westvoorne, niet op zit te wachten. Ga maar na. Al jaren leuren de heren Den Braber, Gorzeman en Wassenaar met hun zilveren koepeltjes. Zelfs het bedrijfsleven stak er geen cent in. Maar de bevriende politieke lobby heeft zijn doel bereikt. Gebruik makend van de vakantieperiode, dus zonder lastige pottenkijkers in de raad, hebben BenW een goed woordje gedaan voor de koepel Zeeburg bij de Stadsregio, waar burgemeester Aboutaleb trouwens voorzitter van is. Bij dit soort zaken is een goeie kruiwagen van eminent belang, dat blijkt maar weer. Want, zegt u nu zelf, zijn er in de regio Rijnmond geen betere doelen te vinden dan een ‘fine dining’ in de Koepel Zeeburg te Oostvoorne?
De enige partij die zich meteen tegen het dwaze plan keerde was de PvdA. De andere partijen parlevinken in een volgende raadsvergadering verder. Er is haast geboden, want volgens wethouder Van Lith moet de eerste paal voor augustus van dit jaar de grond in. Anders vervalt de subsidie.

Len Edzes-van Loon.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *