Kroegentocht

door Len Edzes-van Loon

(regionieuws Voorne)

Langs de Noordzeekust van het eiland Voorne ligt het Natura 2000 gebied Voorne’s Duin. Buitengaats ligt de Voordelta met daarin een groot vogelrustgebied. De gemeente Westvoorne heeft de drive om in het natuurgebied een trekroute voor horecabezoekers in te richten. Twee nieuwe kroegen zijn al zeker, ‘Restaurant aan Zee’ en ‘Koepel Zeeburg’, beide dik gesubsidieerd door de gemeente en wat de laatste betreft ook door de Stadsregio. De eetgelegenheid aan Zee heeft zich al in het Natura 2000 gebied weten te nestelen en wethouder Klok is zo euforisch als hij op zijn mountainbike de uitkijktoren ziet opdoemen dat hij, naar ik verwacht, staande op de pedalen het “Waar de blanke top der duinen”aanheft. Straks ziet hij ook de 20 m. hoge gehaktmolens (windmolens) voor de verse vogelwaar die dagelijks zal worden verwerkt tot een duurzame, gemengde vogelpâté en croûte, uit de hout gestookte oven natuurlijk. Zo kan de wethouder, na samen met zijn mountainbike onder de douche te zijn geweest, fris gewassen aan de stamtafel schuiven om met volle teugen te genieten “van het perfecte samengaan van horeca en natuur”. Let op de volgorde. In zijn column (gemeentelijk advertentieblad dd 14-12-‘11memoreert de wethouder tot zijn vreugde wezenlijk te hebben bijgedragen aan dit project”, waaraan zelfs een echte beerput niet ontbreekt. Om het onuitputtelijke bijbelboek Prediker maar weer eens te citeren: IJdelheid, zegt Prediker, alles is ijdelheid.

De bovengenoemde Koepel Zeeburg wordt gesitueerd in de duinen van het Zuid Hollands Landschap. De brokstukken van het in de oorlog afgebroken historische bouwwerkje worden weer in elkaar gepuzzeld op initiatief van de ‘drie van Oostvoorne’, bij mijn weten zakenlieden met een hang naar nostalgie. Al jaren proberen zij door de verkoop van zilveren koepeltjes geld in te zamelen voor wat moet worden een eet- en drinkgelegenheid voor het betere publiek. Omdat het wel erg lang ging duren voor het eerste brokstuk kon worden gelegd, ging het gemeentebestuur op strooptocht bij de in ontbinding verkerende Stadsregio. Die schoof € 600.000 belastinggeld, u leest het goed. Dit bedrag is een flinke stap op weg, maar omdat de financiën er nog niet helemaal zijn komt er comité van aanbeveling met de burgemeester van Westvoorne als voorzitter. Een goede greep, want als de burgemeester volgend jaar niet wordt doorbenoemd kan hij zo als ‘fundraiser’ aan de slag bij een of andere liefdadigheidsorganisatie.

Vreemd eigenlijk dat Westvoorne zo’n groot bedrag bijdraagt voor het realiseren van een ordinaire kroeg. Op alles wordt bezuinigd, op bibliotheekwerk, op het openbaar groen, op het verenigingswerk, noem maar op. Alles moet door vrijwilligers worden gedaan, die goedkoop worden afgescheept met een ereprijsje. Je zou zeggen, die zes ton kun je toch beter besteden dan aan een kroeg?

In het AD las ik dat er in alle kroegen van Westvoorne kan worden getrouwd, mits er een kamertje aanwezig is waar de ambtenaar van de burgerlijke stand zijn toga kan aantrekken.

Ik adviseer de gemeente Westvoorne ook een kraamkamer te laten inrichten in de café’s. Kan de jonggeborene meteen wennen aan de verschaalde bierlucht.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het gemeentebestuur van Westvoorne zijn inwoners liever in de kroeg ziet dan bijvoorbeeld in de bibliotheek.

2 Responses to Kroegentocht

  1. Vicki says:

    Love the blog

  2. Edzes says:

    Me too!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *