Aardwarmte Vierpolders: gebed zonder eind

Hebben we jaren te maken gehad met de tuinders van GeoMec/4P, nu is de tent overgenomen door een nieuwe speler Aardyn B.V. Dan kijkt de Mus even op internet en dan word je niet veel wijzer. Een soort onderhoudsbedrijf, grote technische kennis, bekend in binnen- en buitenland. Zijn ze nu echt eigenaar en zijn ze verantwoordelijk voor de eventuele schade die ontstaat bij de warmtewinning? Met andere woorden: zijn ze net zo rijk als de NAM? Is GeoMec-4P helemaal uit beeld of zitten ze verscholen achter een schijnconstructie?

Op 12 oktober jongstleden hield Aardyn een voorlichtingsavond voor de Brielse gemeenteraad. Het Brielse raadslid mevrouw Anneke Witte, die zichzelf een domme vrouw noemde – hetgeen de Mus volledig onderschrijft – had de uitleg van Aardyn helemaal begrepen evenals het raadslid Lobs trouwens. De overige leden van de raad leken meer terughoudend, vooral toen de herrie van de fakkel aan bod kwam. “Kon er geen nieuwe fakkel komen?” Nee dus, dat is volgens Aardijn te duur, maar de operators zouden niet meer ‘s nachts opstarten tenzij het nodig was. Wel was een groepsapp opgestart voor de omwonenden binnen de gehoorsafstand van Aardyn, de overige belanghebbenden binnen het winningsgebied kunnen er naar fluiten. En juist diegenen kunnen weer eerder last krijgen van trillingen – geen aardbevingen natuurlijk – als gevolg van de heetwaterwinning.
Er komt in Vierpolders een nieuwe winningsput bij. Het ligt in de bedoeling om de nieuwe woonwijken bij Nieuwenhoorn te gaan verwarmen met aardwarmte. De Mus is zo vrij daar vraagtekens bij te zetten. GeoMec-4P, of Aardijn zo u wilt, ligt of stil of functioneert op halve kracht van de ene storing na de andere. Hetzelfde geldt trouwens voor het aardwarmteproject aan de Konneweg in Tinte. Een constante leveringszekerheid voor de kassen en de nieuwe woningen lijken vooralsnog in het luchtledige te hangen.

Door één van de Brielse raadsleden werd nog gevraagd naar de kans op aardbevingen. “Verwaarloosbaar klein”, spraken de operators van Aardijn. Zo zegt de staatssecretaris Vijlbrief van EZK het dus niet: “Bij het terug pompen van het tot 30 graden afgekoelde water kan het gloeiend hete gesteente op 3000m. diepte gaan breken. Dat kan trillingen veroorzaken die aan de oppervlakte voelbaar zijn. De verwachting is dat dit geen schade zal veroorzaken. De staatssecretaris kent het woord aardbevingen niet. Waar heeft de Mus dat eerder gehoord?

De injectieput voor de nieuwe winningsput komt natuurlijk weer in de polders rond Tinte. Daar woont toch geen kip, alleen de buurtschap Tinte ligt tussen twee injectieputten in. Maar ruimte zat. De Mus heeft de heren op de quads alweer zien rondrijden op zoek naar de hoge druk aardgasleiding voor Hellevoetsluis, 40 bar. Dat kan nog een klap geven als het daaronder gaat schudden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *