Oogstmus

Hoewel de Mus al bijna 54 jaar in het lieflijke dorpje Tinte woont, had ze nog nooit van de oogstmijt gehoord. En dat terwijl oogsten in haar omgeving toch tot de core-business behoort. De oogstmijt, ook wel genoemd de herfstmijt of de fluweelmijt is dol op oogstresten met een voorkeur voor gemaaid gras en op alles wat zich daarop bevindt, zo ook op de grasveldjes in de Mussentuin. En dat heeft de kleine snuffelneus van het teckeltje mijner kleindochter geweten. Daags na zijn bezoek kreeg hij bultjes op zijn kop en onder zijn kin (heet dat zo bij honden?). Naar een Rotterdamse dierenarts ermee, want die hondjes zijn nog vrij prijzig. Die dacht wel direct aan een insect. Hij trof met behulp van een vergrootglas tussen de zwarte haartjes van het slachtoffer oranje stipjes aan en uit zijn studietijd herinnerde hij zich zoiets als de oogstmijt. Deze kleine oranje uitzuiger had zich met veel kameraden op het hondje genesteld. De dokter had er nog nooit een in levende lijve gezien.

Het schijnt dat de oogstmijt ook van mensen houdt. En toen dacht de Mus meteen aan de afgeloprn zaterdag gehouden rommelmarkt in Tinte. Al die mensen die niets vermoedend hun auto in de grasbermen van de weggetjes parkeerden en ongetwijfeld ook besprongen zijn door mijten. Zal de Westvoornse overheid bang zijn voor besmetting met corona, krijg je de oogstmijt. Dus lieve lezers: mocht u de rommelmarkt hebben bezocht en is uw huid bespikkeld met kleine rode bultjes dan heeft u, behalve oude meuk, ook de oogstmijt mee naar huis genomen. Met een dag of tien transformeert het beestje zich tot een ander schepseltje en heeft u er verder geen last meer van. Toch misschien maar goed stofzuigen in huis.

Hoe het met het hondje en de dierenarts is afgelopen? Drie dure pipetjes met medicijn en nog een ander prijzig artikeltje, plus om de twee dagen in bad met nog een middeltje. Echt ernstig is het dus niet, wel jeukerig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *