Gaslek en gaslekken

“Oma, het lijkt wel of ik boven gas ruik”.
“Dat kan niet jongen, want daar loopt geen gasleiding”.
Een paar weken later: “Oma toch ruik ik gas”.
“Vast wat anders jongen”, hield de Mus stug vol. Tot we de goot achter het huis gingen schoonmaken.
“Nou ruik ik het ook”.
“Moet je hier kijken”, zei mijn kleinzoon staande bij een pijp die uit de grond kwam. En ja, net boven de grond siste het aardgas de vrije natuur in. De Stedin was er binnen een half uur en plaatste hekken en borden “roken en open vuur verboden”. Geen kattenpis dus. En inderdaad een situatie die, was het in Europoort-Botlek gebeurd”, alle toeters en bellen had laten afgaan.

En dan nu de andere gaslekken. Zoals de meeste lezers zullen weten wordt op Voorne heet water opgepompt ter verwarming van tuinbouwkassen met producten die in warmere landen zonder aardgas groeien. Nu wil het geval dat het oppompen van heet water niet probleemloos gaat, omdat met het water ongeveer evenveel aardgas omhoog komt en dan ontstaat er wel eens een lekkage. En komt de Stedin dan? Nee, het betrokken tuinderscollectief aan de Moersaatsenweg in Vierpolders probeert het probleem zelf op te lossen. Al wil dat wel eesn even duren. Een paar jaar geleden duurde het zelfs drie uur omdat op het pompstation niemand aanwezig was, het hek op slot zat en de brandweer er niet in kon. En was dit nou het enige incident? Nee, het is aan de Moersaatsenweg schering en inslag. In augustus jongstleden nog. Wordt er opgetreden tegen het bedrijf? Spaarzaam. Wordt er gehandhaafd? Nou nee, want door wie. Je zou zeggen het bekende Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Maar die zijn voor het toezicht en niet voor handhaven. Of misschien mogen ze het wel niet van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat die de concessies voor het winnen van aardwarmte afgeeft. Want ja, de economie gaat in die kringen voor alles. Dat er te eniger tijd een vuurstorm langs de Rijksstraatweg kan rollen richting Brielle bijvoorbeeld? Een kniesoor die daar om maalt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *