gaslek en gaslekken

Steunpilaar van de economie?

Dat hoor de laatste tijd veel. “Arbeidsmigranten zijn zo goed voor de Nederlandse economie”. Eerst waren het de glastuinders op Voorne die het van de daken scheeuwden, maar de kreet is nu ook overgenomen door sommige gemeenten op Voorne. Neem Hellevoetsluis. Daar mogen op Kickersbloem 3 twee hotels voor arbeidsmigranten worden gebouwd. Ze zijn zo goed voor de economie. Zo goed dat Hellevoetsluis toestaat dat we ze opsluiten in concentratiekampen bijgenaamd migrantenhotels. Verlaten van god en alle mensen, want je moet van zo’n pijler van de economie natuurlijk geen last hebben. Kort daarvoor was Westvoorne in het nieuws met zo’n zelfde plan voor voor de buurtschap Tinte,. Daar bleken de pijlers van de economie bedden op te kopen van eensgezinswoningen. “Ten koste van onze jongeren”, zo jammerden onze vroede vaderen. Daarbij vergetend dat het dikwijls ging om sociale woningbouw die door de gemeenten zelf te koop was gezet, waarbij de gemeente en passant de overbewoning van de huizen toestond.

De Mus maakt zich ernstig ongerust over wat er met Voorne gaat gebeuren als de drie gemeenten Hellevoetsluis, Brielle en Westvoornesamen gaan als Voorne aan Zee. “Voorne vol glas” vreest Mus. De dan voormalige gemeente Brielle wenst al jaren dat het glasconcentratiegebied in Vierpolders vastgebouwd gaat worden aan het glasintesiveringsgebied in Tinte. Brielle is altijd de grote trekker geweest van de glastuinbouw in dit gebied. De toenmalige wethouder Heyboer was ook voorzitter van de Raad van Bestuur van de RABO bank Zuidhollandse eilanden en ach, dan wast de ene hand de andere en zo werd onze mooie eiland uitgeleverd aan de Westlandse glastuinbouw en heette het in tuinderstaal even Zuidland in navolging van Westland en Oostland ten noorden van Rotterdam. En zo ging ons fraaie eiland naar knoppen.

Wat krijgen wij straks voor bestuurders? Lieden als de Hellevoeter Rien Kap van Inwonersbelang Hellevoetsluis die, zo liet hij in het Algemeen Dagblad weten, migrantenconcentratiekampen zo’n goed idee vindt dat hij het zelf wel had willen verzinnen.
Hoe ziet ons eiland er straks uit? De gemeente Voorne ver van zee vanwege de aanslibbing, een hart van glas en keihard voor de arbeidsmigranten die rond de kassen zullen worden gehuisvest.
Goedkoop voor de Nederlandse economie? Reken er niet op. Goedkoop zal duurkoop blijken te zijn. De import van tijdelijke goedkope arbeid zet de economie juist op achterstand omdat het zoeken naar nieuwe technologie als robotisering op achterstand wordt gezet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *