Leugentjes om bestwil

Mensen die werken aan de komst van heet water voor de verwarming van tuinbouwkassen lijken toch aan debilisering te leiden. Op een recent gehouden Teamspresentatie over het winningsplan Vierpolders is betoogd dat het winnen van gas bij het oppompen van heet water niet tot volumeverlies in de diepe ondergrond leidt. Volgens de heren zit het zo: Men neme een flesje cola, dat zoals wij allen weten gevuld is met koolzuur, men late het flesje open staan zodat het koolzuurgas kan ontsnappen en ziet: het volume in het flesje is niet gedaald. Wat moet je tegen zulk soort – met uw permissie – gelul inbrengen. Voor alle zekerheid legt de Mus het even uit. In een colaflesje zit een kleine hoeveelheid koolzuur. Drink je zo’n flesje achterelkaar snel leeg dan krijg je een vol gevoel in je maag. Je laat een paar boeren of in dit geval tuinders en het volume in je maag daalt. Dat is in colaflesje net zo. Het volume koolstof in het flesje daalt natuurlijk ook alleen is het nauwelijks waarneembaar. Bij de heetwaterwinning is dat niet zo. Het gaat daar om nagenoeg gelijke hoeveelheden water en gas die naar boven komen. Dit zorgt voor veranderingen in de diepe ondergrond waardoor de bodem daalt. Er kunnen verschuivingen in de diepe bodem ontstaan die trillingen en wellicht aardbevingen kunnen veroorzaken met schade als gevolg. Waarom zien tuinders dat niet onder ogen. Waarom slikt de overheid alles voor zoete koek. Van de tuinders kan de Mus dat nog begrijpen. Gesubsidieerd heet water is hun nieuwe speeltje en neem ze dat niet af of ze gaan rare dingen zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *