Pandemie

Nadat het coronavirus met carnaval Brabant is binnengehost, alaaf, kwam onze minister-president/acteur maandagavond j.l. melden dat zijn strategie om verspreiding van het coronavirus tot redding van de economie jammerlijk was mislukt. Hoeveel patiënten met corona Nederland zal tellen? We zullen het niet weten. De teller is gestopt. Het verhaal was nu dat gelukkigerwijs velen van ons de nieuwe griep zullen krijgen om zo een cordon sanitair te bouwen rond de arme oudjes en andere kwetsbaren. Dat moet velen van ons het gevoel geven toch bij te dragen aan de gemeenschap. Covid 19 voor het goede doel.

Pandemieën zijn voor Nederland niet nieuw en dan wil de Mus het niet hebben over de pest en de cholera maar over bijvoorbeeld 1957 toen de A-griep, ook uit China, vaardig werd over de wereld. Mus lag in het kraambed net bevallen van een mooie dochter. Na vijf dagen hoge koorts. Nimmer meer een dokter zo snel aan mijn bed gezien. Het was volgens hem niet ernstig, het was een nieuw soort griep die zich razendsnel verspreidde. De kraamheer, een journalist, werkte in die tijd bij het Haags Dagblad. Hij belde met de Haagse GGD. Hij proefde een nieuwtje. Hij werd direct doorverbonden met de directeur die mede deelde”: “Ja meneer Edzes en over een week ligt half Nederland met de nieuwe griep in bed”. Nee, het Haags Dagblad heeft het stukje niet gepubliceerd. De chef-redacteur was meer van de kunst en niet van een ordinaire griep. Maar een goeie journalist is niet voor een gat te vangen. Hij telexte zijn stukje door naar het Amsterdamse Parool waar het vet op de voorpagina verscheen. En ja hoor, de voorspelling van de GGD-directeur over half Nederland werd bewaarheid. Brak toen de tering uit in Nederland zoals heden ten dage? Welnee.

Zoals te verwachten kreeg de kraamheer de dag na publicatie ook de griep. Daar lagen wij bij elkaar in het kraambed met de baby tussen ons in. Gelukkig kregen wij nog kraamhulp. Dat was in die tijd nog zo. Alleen kwamen er wel drie verschillende kraamverzorgsters per dag, want de vrouwen bezweken bij bosjes. Wel brachten ze de A-griep van gezin tot gezin en werkten zo mee aan het cordon sanitair rond de kwetsbare medemens. Of zoals de heer Rutte het gisteravond zo mooi zei: “het resistent maken van de bevolking.”
Vielen er doden? Ja. Maar de meesten zieken knapten weer op. Tekorten aan ziekenhuisbedden? Daar werd niet over gerept. Er werden in die tijd ook niet zoveel ziekenhuizen overbodig verklaard zoals nu. Meneer Rutte, waar bent u?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *