BENG

Beng hoor je als de deur dicht slaat door de harde wind. De overheid ziet zich geconfronteerd met een even harde “beng”. Namelijk het BENG. Hetgeen zoveel betekent als “bijna energie neutraal gebouw”. De rijksoverheid heeft bepaald dat overheidsgebouwen die na 1 januari 2020 worden gebouwd moeten voldoen aan het BENG. Sterker nog, alle aanvragen voor overheidsgebouwen die nu zijn ingediend moeten daaraan voldoen.
Hoe zit dat eigenlijk met die nieuwe scholen in Rockanje. En met de bodemloze put van Tinte, u weet wel, die sportzaal voor een kleine driehonderd, goeddeels bejaarde Tintenaren? Voor die sportzaal is een nieuwe omgevingsverguning aangevraagd omdat de staalconstructie ingrijpend is veranderd, lees verzwaard, omdat de oude constructie niet voldeed aan veiligheidseisen. Nieuwe vraag is: voldoet die, behalve aan de veiligheidseisen ook aan het BENG? Of gaat de gemeente op de oude omgevingsvergunning van 17 december 2017 een sportzaal met verzwaarde staalconstructie neerzetten die lager, breder en langer is en die naar de bescheiden mening van de Mus ook niet voldoet aan BENG. Dit nieuwe voornemen van de gemeente kwam naar voren na een vraag van de voorzitter van de Raad van State in de procedure die de gemeente heeft aangespannen tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam waarbij de omgevingsvergunning nietig werd verklaard.
Uiteraard zal de eis om te voldoen aan BENG opnieuw meer geld gaan kosten. Ruim twee jaar geleden trok de gemeenteraad een krediet uit van € 700.000 voor het opknappen van het oude christelijke schooltje en een nieuwe sportzaal. Door tegenvallers is dit krediet al ruim overschreden. Tijdens de vorige raadsperiode werd achter gesloten deuren al een aanvullend krediet verleend vanwege de vele tegenvallers bij dit project. De leden van de gemeenteraad mogen dus niets zeggen over hoeveel geld door BenW over de balk wordt gegooid. Heeft de gemeenteraad opnieuw in het geheim een aanvullend krediet beschikbaar gesteld? Of mogen de burgers van Westvoorne niet weten hoe diep de bodemloze put van Tinte is.

De vorige maand afgetreden VVD wethouder was diep onder de indruk van wat zij noemde “het burgerinitiatief van Tinte”. Dit is echter geïnitiëerd door het CDA en verpakt als burgerinitiatief tot behoud van het christelijk erfgoed. Het CDA is ook de enige partij die er nog vragen over stelt.
Tijdens de zitting van de Raad van State kwam een ander vuiltje naar boven: voor het zalencentrum Tintestein is (nog?) geen sluitingsuur vastgesteld. De omwonenden van Tintestein kunnen straks in de nachtelijke uren nog lang genieten van de notoire “Tintse” feestvierders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *