“Onbeschrijfelijke wanorde” is wel een goede omschrijving van het Westvoornse politieke bedrijf

“Wij brengen orde in een onbeschrijfelijke wanorde”, zei wethouder J. de Jongh van Gemeentebelangen Westvoorne (GBW) in een gezamenlijke commissievergadering van 4 maart jl. Mus dacht dat die uitspraak betrekking had op het reilen en zeilen van het bestuur van Westvoorne in zijn algemeenheid. Je hoort tegenwoordig allerlei rarigheid opborrelen over de bestuurlijke inner circle, vooral uit de jaren 2014-2018. Maar nee, het sloeg voornamelijk op de verhuur van gemeentelijke accomodaties voor het verenigingsleven. De gemeente wil voor het jaar 2019 € 70.000 genereren uit de verhuur en daartoe moeten voor een aantal verenigingen de huursommen drastisch omhoog. De getroffen verenigingen worden – als Mus het tenminste goed begrijpt – gecompenseerd met een subsidie van € 23.000 in totaal voor de komende twee jaar. Rare geschiedenis, maar eigenlijk wel tekenend voor staande beleid in Westvoorne, wie toegang heeft tot de meest invloedrijke personen bij de gemeente Westvoorne heeft de meeste kans van slagen. Zo kon het gebeuren dat sommige verenigingen bij de huur van locaties met hun neus in de boter vielen en anderen weer niet.

Spil in dit spel was dikwijls GBW, in de vorige raadsperiode uitgeschakeld door een splitsing met het nieuwe Inwonersbelang Westvoorne (IBW) als gevolg. Het oude GBW zit sinds een jaar weer op fluweel en moet nu gedogen dat hun uit Hellevoetssluis afkomstige wethouder De Jongh orde op zaken gaat stellen. Het GBW zit nu met geknepen billen in de wetenschap dat het bij nieuwe verkiezingen stemmen gaat kosten. En die gaan dan natuurlijk weer naar de concurrentie, het IBW en de Partij Westvoorne (PW).

Er is een ding dat blijft en dat is de cultuur van vriendjespolitiek en winstbejag, welke partij je ook neemt, met uitzondering wellicht van de PvdA. Het zit klaarblijkelijk diep in de vezels van de Westvoornse politieke gesteldheid. Neem GBW, overgekomen uit Oostvoorne waar de club jarenlang de verkiezingen in ging als Gemeentebelangen/VVD. Neem het CDA die het algemeen belang altijd ondergeschikt maakt aan de glastuinbouw en het overige agrarische bedrijfsleven. Recent voorbeeldje: “de glastuinbouw heeft veel sneller snel internet nodig”, volgens het CDA-raadslid Groeneveld. De burgers in het buitengebied moeten daaraan bijdragen door nu tegen veel te hoge kosten in te stemmen met de aansluiting op een nieuw glasvezelnet. Want tenminste 50% van de Westvoornse bevolking in het buitengebied moet meedoen met de glasvezel, anders kunnen de verlangens van de glastuinbouw niet worden vervuld.
En hoe het met de verenigingen afloopt? Die verdwijnen langzaam maar zeker. Want de tijden veranderen.
Mijn laatste opmerkingen lijken een zijspoor, maar zijn het niet. In Westvoorne bestaat geen algemeen belang, maar worden de wensen van enkelen vervuld.

2 Responses to “Onbeschrijfelijke wanorde” is wel een goede omschrijving van het Westvoornse politieke bedrijf

 1. nico Groenewegen says:

  beste nieuwsmus
  het CDA lid is Groenewegen !
  burgers in het buitengebied moeten niet bijdragen zij kunnen gebruik maken van glasvezel als zij dat wensen.

 2. Edzes says:

  Als burgers in het buitengebied niet op eigen kosten voor 50% bijdragen gaat de aanleg van glasvezel niet door. Volgens mij is dat de strekking van het contract.

  Uw naam zal ik proberen te onthouden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *