Wietwolken over Tinte? Nederlandse glastuinbouw wil wiet.

Als we de Volkskrant mogen geloven en waarom zouden we dat niet, wil de Nederlandse glastuinbouw grootschalig wiet (marihuana) gaan telen. Dat zit zo. In Canada heeft de regering toestemming gegeven aan de glastuinbouw daar om op grote schaal wiet te gaan telen voor de wereldmarkt. En dat gebeurt op dit moment met behulp van Nederlandse kassenbouwers en Nederlandse technologie. Er zijn Nederlandse toeleveranciers voor die bedrijfstak die al een derde van hun omzet in Canada halen. Daar zijn de Nederlandse glastuinders erg van geschrokken. Het grootste deel van de wereldhandel in glastuinbouwproducten dus ook in wiet behoort Nederland toe, vinden zij. En nu zou Canada met de gegarandeerd zeer winstgevende productie van wiet op de loop gaan? Dat kan natuurlijk niet getolereerd worden. De Nederlandse regering moet om. De regels moeten soepeler. Maar of het CDA voor de verkiezingen op 20 maart a.s. nog instemt? De Mus waagt het te betwijfelen.

Stelt U zich een voor. Wiet in de polders van Tinte en Vierpolders. Als de kassen bij oplopende temperaturen gelucht moeten worden en de uitnodigende wietgeuren zich verspreiden over Ruigendijk, Konneweg en Prinsenweg. Dat wordt nog hossen in de polder of slapen net hoe u reageert op deze oude drug, minstens zo oud als de gelegaliseerde alcohol.
Mus vindt het toch een beetje raar idee als straks de wiet profiteert van de heet water voorraden in de diepe ondergrond van Voorne. Die hebben we na de energietransitie toch nodig voor de verwarming van onze dorpen en voor de teelt van onze tomaten en paprika’s. Ach u moet maar denken, tomaten, paprika’s en aubergines waren vroeger ook exoten en nu beheerst de Nederlandse glastuinbouw de wereldmarkt er mee. En geef toe Tinte en Vierpolders hebben de haven van Rotterdam onder handbereik voor de distributie. Daar zijn ze er trouwens al aan het verspreiden van geestverruimende middelen gewend.
De glastuinbouw moet de kans krijgen zich te verbreden. Daar werken de provincie Zuid-Holland en de gemeent Westvoorne al hard aan. Aan de Konneweg in Tinte is al een grote caravanstalling verrezen, er staat al een en kookvoorlichtingscentrum. Het ligt toch voor de hand daar een wiet voorlichtingscentrum aan toe te voegen. Krijgen we wellicht eindelijk eens een paar afgewogen recepten voor spacecakes.

One Response to Wietwolken over Tinte? Nederlandse glastuinbouw wil wiet.

  1. Danny says:

    En wat is nu precies het punt??

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *