Westvoorne in de “green destionation top 100”???

Onze kwaliteitskrant AD Voorne-Putten kopte dezer dagen opgewonden iets als de kust van Voorne wint de eerste prijs als: “groenste en duurzaamste natuurgebied ter wereld”. Hé, hoe kan dat nou, dacht de Mus, met de kennis die zij heeft van de deplorabele toestand waarin Voorne’s Duin verkeert. Het AD gaf daar verder geen antwoord op maar Google wist het wel. Westvoorne, Goeree, Schouwen-Duiveland en Veere hebben in 2018 de “quality Coast Award” gewonnen, toegekend door de “Green Destination Top van de “Green Destination and TravelMole’s Vision” op duurzaam toerisme. Dat was een heleboel Engels voor een commerciële organisatie waar o.a. Westvoorne geld aan doneert om elk jaar de “blauwe vlag” te mogen hijsen voor het schoonste strand of zo.
“De beste duurzame kustbestemming wereldwijd” stond er nog. Cascais in Portugal werd ook nog genoemd. Daar kun je inderdaad spectaculair heerlijk surfen op atlantisch hoge golven. Alleen moet je met je surfboard wel slalommen tussen de hondendrollen voor je de zee kunt bereiken. Heel duurzaam natuurlijk, een bemest strand.

Wat de Mus nu zo ergerde aan het hosanna-geroep waren de reacties van de autoriteiten van Westvoorne en Natuurmonumenten op de toegekende wereldwijde prijs.
Neem nu burgemeester De Jong van Westvoorne. Liep naar eigen zeggen al in de 80-er jaren van de vorig eeuw door Voorne’s Duin om rust te zoeken. Hij verwelkomt uiteraard al die natuurliefhebbers om te komen struinen in de duinen. Maar hoe zit het met de rust? Gaf deze burgemeester niet hoogst persoonlijk een vergunning voor carbidschieten in Voorne’s Duin. En het hoe zit met de jaarlijkse motorraces die in de broedtijd gehouden worden op het 1ste en het 2de Slag van Rockanje. En wat te denken van de fourwheeldrive wedstrijden op het strand, of de nagenoeg wekelijkse strandfeesten tijdens het badseizoen. Echt rustgevend toch?

Het meest geërgerd heeft mij de boswachter van Natuurmonumenten Ted Sluijter die je – ongetwijfeld in opdracht van zijn organisatie – nooit hoort als die natuurgebieden worden bedreigd. Waar is Natuurmonumenten als Voorne’s Duin wordt aangetast door de aanleg van de Tweede Maasvlakte, of de bouw van twee kolencentrales op de Eerste Maasvlakte of als naast Voorne’s Duin een veehouderij dreigt te worden uitgebreid van 70 naar 380 stuks melkvee? De heet Sluijter gaf hoog op over het open maken van de natuurgebieden door het afgraven van de met stikstof vervuilde bodem in de duingebieden. Een operatie die Voorne’s Duin noodlottig is geworden. In Voorne´s Duin loopt, inclusief de reeën, zoveel vee dat na de bulldozer de dunne kruidlaag nog verder wordt vertrapt. Noem dat maar eens natuurbeheer.

Mus las een poosje geleden dat het Havenbedrijf Rotterdam bijenkasten had geplaatst bij het Oostvoornse Meer en langs de A 15 een bloemenmengsel had ingezaaid als voedselbron voor de diertjes. Ik neem aan dat we straks een studie kunnen verwachten naar de resultaten van dit experiment door het Field Lab Green Economy bij het Oostvoornse Meer.”Hét podium voor duurzame initiatieven op het snijvlak van economie, wetenschap, natuur en recreatie”. Rotterdam weet het zo mooi te verkopen: Voorne-Putten als wingewest voor het haven industrieel complex.
En burgemeester De Jong krijgt natuurlijk het eerste potje honing.

2 Responses to Westvoorne in de “green destionation top 100”???

  1. Jacqueline van Hoey Smith says:

    👍

  2. Edzes says:

    Gossie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *