Gemeenteraad als kleuterschool. Hebben jullie allemaal je tablet voor je?

Zoals de Mus al eerder meldde is de Westvoornese gemeenteraad op kringgesprek geweest aangaande de Regionale Energie Strategie (RES). Daartoe waren twee heren uit het verre Haagse gekomen om de raadsleden te onderhouden. “Allemaal uw tablet of telefoon bij u?” informeerde senior adviser Jasper Schilling van het adviesbureau CE Delft. En jaar hoor, de raadsleden hadden het allemaal keurig voor zich liggen. “Dan mag u nu allemaal vragen stellen op uw tablet of telefoon. Maar eerst moet u een vraag beantwoorden om te zien of alles bij mij binnen komt. Omdat te controleren stel ik eerst een vraag aan u: “in welke plaats zijn wij nu”. De raadsleden tikten braaf in. Schilling: De antwoorden komen nu binnen, ja, toch nog twee fouten. Die zeggen dat we in Westvoorne zijn. Fout. Westvoorne is de gemeente, we zijn nu in Rockanje, daar staat het gemeentehuis waar we nu zijn”. Mus kon op haar schermpje niet zien welke twee raadsleden bloosden van schaamte. Maar de teneur was gezet. De klas had te luisteren en moest niet teveel leuteren.
De raadsleden hadden veel vragen. Mus heeft er maar een paar gehoord die er door de heer Schilling werden uitgepikt. De rest van de vragen werd meegenomen. Als je het Mus vraagt: naar het cylindrisch archief.

Waar het voor de burgers van Voorne vooralsnog naar toegaat is de geothermie. We zitten hier op de grootste heetwaterbel van Nederland, dus die pomp je leeg. Leeg? Ja leeg, want het blijkt bijzonder moeilijk te zijn om het afgekoelde water weer terug te brengen naar zijn herkomst op 2 tot 2.5 km. diepte. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft geconstateerd dat alle 23 geothermische installaties kampen met afgekoeld zout water dat zijn plaats niet kent en ondanks toegevoegde chemicaliën niet terug wil naar de bron van herkomst. Sterker nog, door het bremzoute water roesten de stalen buizen al op geringe diepte waardoor lekkages ontstaan met bodemverontreiniging door het zout en de toegevoegde chemicaliën. “Kinderziekten”, noemt regionaal voorzitter van de LTO, Jan Varekamp dat. Hoezo vraagt Mus. De geothermie installatie aan de Moersaatsenweg in Vierpolders, het paradepaardje van de gemeente Briele, heeft in de herinnering van de Mus inmiddels langer stil gelegen dan gedraaid. En wanneer zijn ze daar begonnen? Toch al langer dan een jaar of zes, zeven geleden. Ach, je moet maar denken, een niet gevaccineerd jong mens kan op zijn achttiende nog de mazelen krijgen. En dan zitten we op Voorne al ver over 2030 heen.

Heeft iemand al eens uitgerekend hoeveel van die pompputten op Voorne moeten worden geboord om alleen de kernen van heet water te voorzien. Tot dusverre valt op opbrengst van heet water vies tegen. Voor GeoMec-4P is alweer een vergunning gevraagd voor een nieuwe pompunit.

Waarom geen restwarmte uit het Rotterdamse haven-industrieel complex bij Voorne-Putten om de hoek? Of gaat dat allemaal noordwaarts? Die restwarmte infrastructuur ligt intussen al gedeeltelijk op ons eiland. Spijkenisse kan bij wijze van spreken zo aansluiten. De pijp zit daar in de berm van de Groene Kruisweg.
Kortom we zullen het hier nog zout eten als onze raadsleden zich nog langer als kleuters laten behandelen. Afgemeten naar de “discussie” in de raad van Westvoorne wordt het glastuindersbelang nog het best behartigd. Daar willen ze gas blijven stoken om CO² af te vangen. “Want inkopen van industrieel CO² is veel te duur”. Meneer Schilling zou het meenemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *