Meepraten

Als “bewoner van dit pand” werd de Mus dezer dagen uitgenodigd door het college van burgmeester en wethouders om mee te praten over de toekomst van Westvoorne. Nu had dit college van benw net een collegeprogramma gepubliceerd, ongeveer een half jaar na hun aantreden na de verkiezingen van maart 2018. Voortvarend is anders. Zou het niet beter zijn geweest de bevolking eerst te consulteren alvorens een collegeprogramma op te stellen? Want waarover moeten we het hebben? Over de “voortvarende” aanpak van de verduurzaming? Over het bouwen van huurwoningen in de prijsklasse € 700 – € 1000 per maand? Over de podiumcapaciteit in Tinte? Over al die krappe bedragjes die het college denkt uit te trekken voor een baaierd aan activiteiten? Is de kas soms leeg? En waarom daar dan niet mee voor de draad komen?

Wat moet Westvoorne met dit initiatiefloze clubje van afgedankte wethouders uit de omliggende gemeenten? Het begon zo leuk met de onverwacht snelle vorming van een nieuwe coalitie. Nieuwe spirit, dacht mus nog. Maar nee. De huidige coalitiepartijen zijn overruled door de voorzitter van de Commissie voor Bezwaar en Beroep in onze en vele andere gemeenten, de heer Bosgieter, woonachtig in Hellevoetsluis en voorzitter van de plaatselijke VVD met in zijn kielzog twee dames-wethouders voor Westvoorne. Het CDA voegde daar bij gebrek aan beter de heer Borgonjen, gewezen wethouder uit Brielle, aan toe En dan nog een spuit elf van D66. Waar gaat dat naar toe? Met zachte hand van binnenuit linea recta onder de hoede van Hellevoetsluis, denkt Mus.

Toch grappig dat onze twee Hellevoetertjes nu geconfronteerd worden met het ook door hen gevoerde beleid van: wat het bedrijfsleven doet is welgedaan, mits overlastgevende activiteiten zo dicht mogelijk naar de buurgemeenten kun worden geschoven. Denk aan de voorgenomen vestiging van een discotheek in de grazige weiden nabij Rockanje. Dezelfde locatie die nu door dezelfde grondeigenaar wordt gebruikt als stortplaats voor bagger en hoogovenslakken waarop, naar verluidt, een crossbaan moet komen. En nu moesten de twee Hellevoetse dames in hun woongemeente namens Westvoorne in Hellevoetsluis gaan klagen over het eerder door hen in een andere hoedanigheid gevoerde beleid. Hoe dubbel kan het in een mensenleven gaan.
En neem nou meneer Borgonjen, komt ook al niet los van zijn achtergrond. Zou hij niet weten dat Tinte al in lengte van jaren beschikt over een Verenigingsgebouw met een zaaltje voor meer dan honderd man/vrouw? Waar al jaren traditiegetrouw de Tintenaren het gemeentebestuur onderhouden over het te voeren beleid en waar het, met borrel na, gezellig laat kon worden. En waarom worden de Tintenaren nu tussen 19.00 uur en 20.30 uur ontboden bij tuinderij Vers aan de Konneweg. Hebben ze daar een zaaltje dan, of moeten we in die hete kas? Of promoot de heer Borgonjen bij gebrek aan beter de Briellenaar Jan Varekamp met zijn tot mislukking gedoemde project De Proeftuin? Of worden we vergast op een jubelverhaal over heet water voor de glastuinbouw?
Meneer Borgonjen zou beter moeten weten, want hij kent toch het kwakkelende heet water project van GeoMec in Vierpolders? Hoezo de glastuinbouw van het gas af? Bij iedere opgepompte m³ water komt 1 m³ gas mee naar boven dat in een WKK wordt verstookt om het hete water van 80 graden dat in de warmtewisselaar tot 40 graden afkoelt, weer op te warmen voor het gebruik als verwarming in de kas.
Tel uit je winst, vindt Mus. Pure, zwaar gesubsidieerde verspilling van bodemschatten. Maar wat weet meneer Borgonjen daarvan, hij gaat over sociale zaken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *